Fountain

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Den originale Fountain, "Fontæne", af Marcel Duchamp, 1917, fotograferet af Alfred Stieglitz til hans galleri 291 efter Society of Independent Artists' afvisning. Stieglitz brugte en baggrund af The Warriors af Marsden Hartley[1]
Fountain; replika ved Arturo Schwarz, godkendt 1964 af Duchamp; baseret på Alfred Stieglitz' fotografi.
Porcelæn, 360x480x610 mm.
Tate Modern, London.
 

Fountain ("Fontæne") er en såkaldt "readymade" af Marcel Duchamp fra 1917. Det drejer sig om et signeret urinal, en almindelig pissoirkumme, der som en handelsvare kunne købes på markedet. Denne genstand regnes for et af nøgleværkerne i moderne kunst.[2] Urinalet blev afvist af Society of Independent Artists til deres udstilling i Grand Central Palace i New York april 1917, og det værket er siden blevet brugt som afsæt for diskussioner om kunstbegrebet og kunstnerens rolle. Originalen fra 1917 er bortkommet, men der eksisterer et fotografi taget af Alfred Stieglitz til magasinet The Blind Man. Duchamp har godkendt adskillige replika der findes på forskellige museer.

Se også[redigér | redigér wikikode]

  • Omtale af afvisningen i artiklen om Alfred Stieglitz' galleri 291

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter
  1. ^ Tomkins, Duchamp: A Biography, s. 186.
  2. ^ "Duchamp's urinal tops art survey". BBC News. 2004-12-01. Hentet 2010-05-02. 


Kunst og kulturStub
Denne artikel om kunst eller kultur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.