Frakke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Eksempler på overfrakker fra The Gazette of Fashion, 1872.

En frakke eller en overfrakke er en lang jakke, der går ned over knæet, som er beregnet til at bære som det yderste stykke overtøj. Frakker bliver hovedsageligt brugt om vinteren, når det er vigtigt at holde varmen. Frakker er ofte fremstillet i varme materialer som uld eller pels.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Dobbeltradet frakke, 1876.

I mange lande er frakker, der når ned under knæet, blevet båret i århundrede. Ofte er det sket som formel beklædning, for enten at etablere en social status eller som del af en professionel eller militær uniform. I 1600-tallet blev overfrakken i høj grad stilet på mange forskellige måde, og gjort tilgængelig for forskellige klasser.

I Vesten har frakkens overordnede profil ikke ændret sig synderligt over en lang periode. I regencyæraen var det moderne at have meget figursyet tøj med syninger i taljen og et stort skørt som bl.a. diplomatfrakken. Dette ændrede sig langsomt til et løsere snit i victoriatidens mode, som det ses i chesterfieldfrakken. Indtil dette tidspunkt var de fleste frakker dobbeltradet, men chesterfielden og lignende frakker blev lavet både i dobbelt- og enkeltradede versioner.

I mere moderne tid er frakker blevet kortere, og nogle når kun lige til knæet eller stopper over knæet. Ligeledes er dobbeltradede frakker blevet mindre udbredte.

Militær brug af frakker[redigér | redigér wikikode]

Napoleon til hest på kampagne i Frankrig i 1814, iført en grå frakke, af Jean-Louis-Ernest Meissonier.

Overfrakker i forskellige udgaver er blevet brugt i militæret siden 1700-takket, og er særligt associeret med vinterkampagner, som eksempelvis Napoleons kampagne i Rusland. Under første verdenskrig blev overfrakker igen populære i form af trenchcoaten.

Hæren bruger typisk enkeltradede overfrakker, mens flåden bruger dobbeltradede overfrakker. Frakker fortsatte med at være i brug som kampuniform indtil midten af 1940'erne og 50'erne, hvor de blev anset for upraktiske. I kolde land, som det tidligere USSR blev de fortsat brugt, indtil mere effektive typer tekstil og syntetiske fibre blev mere udviklede og tilgængelige, hvorefter frakkerne også gik af brug i disse områder.

Da et forsøg på at introducere militæruniformer i varme syntetiske fibre blev udført i Rusland fra 2008-2011 resulterede det i at mange soldater fik forfrysninger og lungebetændelse.[1]

Eksempler på frakker[redigér | redigér wikikode]

Et udvalg af de mest almindelige historiske frakker, nogenlunde i kronologisk orden.

Billede Beskrivelse
Furlinedgreatcoat dec1907.jpg
Greatcoat en volumninøs frakke med flere skulderslag, hovedsageligt brugt i europæisk militær, særligt i Sovjetunionen.
1813-male-Costumes-Parisiens.png
Redingote (via fransk fra engelsk riding coat), en lang, tætsiddende frakke til mænd eller kvinder.
Frockovercoat 1903.jpg
Diplomatfrakke, en meget formel jakke til dagbrug med en søm i taljen.
Ulsterovercoat jan1903.jpg
Ulsterfrakke, en arbejdsfrakke til dagsbrug, der oprindelige havde et skulderslag der gik ned og dækkede det øverste stykke af ærmerne. Den udviklede sig senere til polofrakken efter skulderslaget blev fjernet
Invernesscoat 1901.jpg
Invernessfrakke, en formel aftenfrakke med store ærmer.
Paletotcoat dec1909.jpg
Paletot, en frakke med sidestykker, en lidt mindre formelt alternativ til diplomatfrakken.
Paddockcoatd jan1904.jpg
Paddockfrakke, mindre formsyet frakke.
Chesterfieldcoat oct1901.jpg
Chesterfieldfrakke, en lang overfrakke med kun lidt taljering, det blev den mest populære overfrakke i første halvdel af 1900-tallet.
Covertcoat, en klassisk brun eller brunmeleret frakke, der kan minde om chesterfield-frakken. Den har et enkelt snit, enkeltradet og med tværgående sting på skøder og manchetter.[2] Den var oprindeligt en frakke man brugte på landet, men blev efterhånden også accepteret i byen. Bæres ofte med et lyst jakkesæt eller tweed.[3]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Russian Soldiers Freeze in New Uniforms militaryphotos.net
  2. ^ Roetzel, Bernhard (1999). En Rigtig Gentleman. 1. Könemann. s. 194-195. ISBN 3-8290-2027-9. 
  3. ^ 23. januar 2014 Den covertcoat. Stiljournalen. Torsten Grunwald. Hentet 21/8-2015