Francis Bacon (maler)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg

Francis Bacon (28. oktober 190928. april 1992) var en figurativ maler. Blev meget kendt for sine udtryksfulde, mareridsagtige billeder.

Tidlige liv[redigér | redigér wikikode]

Francis Bacon blev født i Dublin af engelske forældre. Hans far, Eddy Bacon, var en veteran i Boerkrigen der senere blev en træner af væddeløbsheste. Hans mor Winnie (født Firth), en arving til en stål-forretning og kulmine, blev noteret for hendes udadvendte, selskabelige person, en skarp kontrast til hendes yderst hængte og argumenterende mand. Francis blev passet af familien sygeplejerske, Jessie Lightfoot. Som et svageligt barn med astma og en voldsom allergi over for hunde og heste, fik Bacon ofte givet morfin til at lette hans lidelser under angreb. Familien flyttede ofte frem og tilbage mellem Irland og England flere gange i løbet af denne periode, hvilket førte til en følelse af fordrivelse, som ville forblive hos kunstneren hele sit liv. I 1911 boede familien i Cannycourt hus Kilcullen, men flyttede senere til Westbourne Terrace, London, tæt ved, hvor Eddy Bacon arbejdede på Territorial Force Records Office.

Efter at have været vendt tilbage til Irland efter Første Verdenskrig, blev Bacon sendt af sted for at leve i en tid med hans mormoder, Winifred Supple, og hendes mand Kerry. Eddy Bacon købte senere Farmleigh fra sin svigermor, selv om de snart flytter igen til Straffan Lodge, fødested for begge forældre. Selvom Francis var et genert barn, nød han at klæde sig ud. Dette, kombineret med hans feminine væremåde, gjorde ofte hans far rasende og skabte en afstand mellem dem. I 1924 flyttede hans forældre til Gloucestershire, dernæst til Linton Hall, der ligger nær grænsen til Herefordshire. Francis brugte halvandet år på Dean Luk School, Cheltenham, fra den tredje periode af 1924 indtil april 1926.

I 1926 familien flyttede tilbage til Irland, og Straffan Lodge. Hans søster, Ianthe (født 1921), mindes, at Bacon lavede tegninger af damer med hatte og lange cigaretholdere. Senere samme år, blev Francis forvist fra Straffan Lodge efter en episode, hvor hans far fandt ham beundrende sig selv i foran et stort spejl iført sin mors undertøj.

London, Berlin og Paris[redigér | redigér wikikode]

Bacon tilbragte efteråret og vinteren 1926 i London, med hjælp af en kvotepris på £ 3 per uge fra hans mor, levede efter sine instinkter og læste Nietzsche. Da hans penge slap op konstaterede han, at ved simpelt formålstjenligt låne-snyderi og mindre tyverier kunne han opretholde en rimelig økonomi. Han opdagede, at han tiltrak en bestemt type rige mænd, en attraktion han var hurtig til at drage fordel af. En af mændene var en ex-militærven af hans far, en anden opdrætter af race-heste, opkaldt Harcourt-Smith. Bacon hævdede senere, at hans far havde bedt denne ven om at tage sig af ham og "gøre en mand af ham«. Francis havde et vanskeligt forhold til sin far, da han engang indrømmede at være seksuelt tiltrukket af ham.

Maler Stub
Denne malerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi