Spring til indhold

Francis Cotes

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Francis Cotes
Personlig information
Født20. maj 1726 Rediger på Wikidata
London, Storbritannien Rediger på Wikidata
Død16. juli 1770 (44 år) Rediger på Wikidata
London, Storbritannien Rediger på Wikidata
SøskendeSamuel Cotes Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Medlem afRoyal Academy Rediger på Wikidata
BeskæftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
ArbejdsstedLondon Rediger på Wikidata
EleverJohn Russell Rediger på Wikidata
Kendte værkerPortræt af William Earle Welby, Denton, Lincolnshire og hans første kone, Penelope, spiller skak, foran en draperet gardin Rediger på Wikidata
GenrePortræt Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Francis Cotes RA (født 20. maj 1726, død 16. juli 1770) var en engelsk maler, en af pionererne i engelsk pastelmaleri og en grundlægger af Det Kongelige Akademi i 1768.

Liv og arbejde

[redigér | rediger kildetekst]

Han blev født i London, den ældste søn af Robert Cotes, en apoteker (Francis yngre bror Samuel Cotes (1734-1818) blev også en kunstner med speciale i miniaturer). Cotes uddannet med portrætmaler George Knapton (1698-1778), inden han etablerede sin egen virksomhed i hans fars forretnings lokaler i Londons Cork Street, der i øvrigt lærte meget om kemi for at informere sin fremstilling af pasteller.

En beundrer af pasteltegninger af Rosalba Carriera, Cotes koncentreret om værker i pastel og farveblyant (hvoraf nogle blev kendt som graveringer). Efter at have skubbet grænsen til medium som medium - selvom han aldrig blev forladt overhovedet - vendte Cotes til oliemaleri som et middel til at udvikle sin stil i større værker. I sine mest succesrige malerier, især i begyndelsen af 1760'erne, er oliemaling tyndt påført, efterlignet hans pastelteknik, og indrammet af charme, indbydende sammenligninger med Allan Ramsay (1713-1784) og Sir Joshua Reynolds. De har klarhed og varme og besidder en bemærkelsesværdig opmærksomhed på kostume. I 1763 købte han et stort hus (senere besat af George Romney) i Cavendish Square. Han malede også The Young Cricketer.

Efter 1746 blev kostumerne i hans billeder hovedsagelig henrettet af den specialiserede draperimaler Peter Toms.

Cotes blev en af de mest fashionabel portrætmalere i sin tid, Cotes fandt kunstnerforeningen i Storbritannien og blev sin direktør i 1765. På toppen af sine kræfter blev Cotes inviteret til at blive en af de første medlemmer af Det Kongelige Akademi, men døde kun to år senere, 44 år i Richmond.

Han lærte også pastelfærdigheder til John Russell, der beskrev Cotes 'teknikker i sin bog The Elements of Painting with Crayon.