Francis Fukuyama

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Francis Fukuyama (født 27. oktober 1952 i Chicago) er en amerikansk forfatter og professor ved Johns Hopkins University.

Fukuyama er bedst kendt for sit kontroversielle værk The End of History and the Last Man hvor han hævder at historien som en kamp mellem ideologier er slut efter afslutningen af Den kolde krig med kommunismen og Sovjetunionens fald. Idealismen som den er kendt i dag, er i høj grad eksponeret af Francis Fukuyama. I denne argumenterer han for at historien som en ideologiernes kamp har nået sin endestation, med den kolde krigs afslutning og herved den endelige sejr til det liberale demokrati. Altså mente Fukuyama at USA står som sejrherrer i verden og at det politiske billede er stabilt.

Gennem sin bog inspirerede Francis Fukuyama en række af amerikanske neokonservative.

Argumenter for Fukuyamas teori

- i år 1900 fandtes der ikke en eneste frit demokrati i verden. I dag er 120 (62 %) af verdens 192 lande demokratiske. Den demokratiske freds teori siger at der er statistisk bevis på at demokrati mindsker systimatisk vold som interne og eksterne krige samt konflikter. Dette underbygger Fukuyamas teori om at det er slut på de store internationale krige.

- ved afslutningen af den kolde krig var der et stort fald i krige mellem lande, etniske krige, revulotionskrige samt antallet af flygtninge.

Kritik af Fukuyamas teori

Jacques Derrida kritiserer Fukuyama i Specters of Marx (1993). Ifølge Derrida er Fukuyama – og fejringen af hans bog – et symptom på den lyst og hast man havde til et erklære Marxismen for død.

Samuel P. Huntington udarbejdede en modsat rettet teori; Clash of civilisations, hvori han argumenterer for at fremtidens konflikter vil være mellem civilisationer med forskellig kultur. Den domminerende civilisation bestemmer hvilken form for menneske regering, der skal bestemme.

Dansk synsvinkel

Ud fra en Dansk synsvinkel, så må man undre sig over Fukuyamas uforbeholdne begejstring over det Amerikanske to-parti-system, når vi et meget mindre land har 8 partier i Folketinget. Dels mangler han efter dansk akademisk tradition definitioner på hans begrebs-apparat.

Udvalgte værker

Bøger

Essays

USASpire
Denne biografi om en amerikaner er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi