Spring til indhold

Frank Jack Fletcher

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Frank Jack Fletcher
Personlig information
Født29. april 1885 Rediger på Wikidata
Marshalltown, Iowa, USA Rediger på Wikidata
Død25. april 1973 (87 år) Rediger på Wikidata
Bethesda, Maryland, USA Rediger på Wikidata
GravstedArlington National Cemetery Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedUnited States Naval Academy,
Naval War College,
United States Army War College Rediger på Wikidata
BeskæftigelseOfficer Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserMedal of Honor,
Navy Cross Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Frank Jack Fletcher (29. april 188525. april 1973) var en amerikansk admiral under første og anden verdenskrig. Han var en af de ledende officerer under slaget om Midway og slaget om Koralhavet. I løbet af karrieren modtog han både en Medal of Honor og et Navy Cross.

Fletcher blev født i Iowa i 1885 og fik sin militære eksamen fra United States Naval Academy i Annapolis i 1906. I løbet af de næste år gjorde han tjeneste på en række forskellige skibe og steg efterhånden i rang. Han fik sin Medal of Honor i 1914 efter at have deltaget i belejringen af Veracruz i Mexico. Samme år fik han job som assistent for chefen for den atlantiske kommando i den den amerikanske flåde. Under første verdenskrig gjorde han igen tjeneste på diverse skibe og fik også sit Navy Cross.

I mellemkrigstiden skiftede han mellem forskellige administrative job og diverse poster som Kaptajn og chef for flere kampgrupper. I januar 1942 blev han gjort til chef for en kampgruppe med hangarskibet USS Yorktown i spidsen der skulle opererer i Stillehavet. Som chef for den kampgruppe var han blandt andet den øverste tilstedeværende officer under slaget om Midway og slaget om Koralhavet og ledede blandt andet slaget om Guadalcanal. I 1943 blev han chef for de amerikanske styrker i det nordlige stillehav og hans styrker var med til at besætte Japan efter fredsslutningen. Han trak sig tilbage fra flåden i 1947. Han døde den 25. april 1973 og er begravet på Arlington National Cemetery i Washington D.C..

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]