Frankfurt am Main

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Frankfurt
Frankfurt am Main
Flag Våben
Flag of Frankfurt am Main.svg Wappen Frankfurt am Main.svg
Frankfurt collage.jpg
Overblik
Land Tyskland Tyskland
Borgmester Peter Feldmann Rediger på Wikidata
Delstat Hessen Hessen
Regierungsbezirk Darmstadt
Landkreis Kreisfri by
Grundlagt 1. århundrede
Postnr. 60308–60599, 65929–65936 Rediger på Wikidata
Telefonkode 6109, 6101, 69 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) F Rediger på Wikidata
UN/LOCODE DEFRA Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 759.224 (2021) Rediger på Wikidata
 - Areal 248 km²
 - Befolkningstæthed 3.058 pr. km²
Metropolregion Frankfurt/Rhein-Main 2.437.141(2020)[1]
 - Areal 2.674 km2[2]
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 112 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside frankfurt.de
Oversigtskort
Frankfurt ligger i Hessen
Frankfurt
Frankfurt
Frankfurts beliggenhed i Hessen

Frankfurt am Main, almindeligt kendt blot som Frankfurt, er den største by i den tyske delstat Hessen og den femtestørste by i Tyskland med et indbyggertal på 759.224 (2021) indbyggere. I byområdet, Stor-Frankfurt, er indbyggertallet på 2,5 mio.[3]

Indtil 1866 var byen en fri rigsstad, der i perioder fungerede som en slags hovedstad for Tyskland. I dag er Frankfurt en af verdens vigtigste finansbyer og er hjemsted for Den Europæiske Centralbank, Deutsche Bundesbank, Frankfurt-børsen og flere store kommercielle banker. Byens vigtigste brancher er bank- og forsikringsvirksomhed samt bilindustrien med en række tyske hovedsæder, bl.a. Kia Motors, Fiat og Continental AG. Frankfurt har en lang tradition for udstillinger, og årligt arrangeres internationale messer, bl.a. en af verdens største bogmesser og en bilmesse.

Skyskraberne i Bankenviertel med hovedsæderne for en række storbanker giver byen et udseende, der minder om amerikanske storbyer, og som ellers ikke er kendt i Europa. Byen huser nogle af de højeste huse i Europa: Commerzbank-Tower og Messeturm.

Frankfurt er forbundsrepublikkens trafikknudepunkt, hvor motorvejene fra Köln, Hannover, Karlsruhe, Hamborg, Basel og Würzburg mødes. Frankfurter Kreuz, motorvejen tæt på lufthavnen passeres dagligt af omkring 320.000 biler.[4] Frankfurt Airport er en af verdens travleste internationale lufthavne efter passagertrafik og det vigtigste knudepunkt for Tysklands nationale luftfartsselskab Lufthansa. Frankfurts hovedbanegård er en af de største terminaler i Europa og den travleste, den drives af Deutsche Bahn, de tyske statsbaner, og har 342 daglige tog til indenlandske og europæiske destinationer, og bruges af ca. 350.000 passagerer dagligt.[5]

Frankfurt er også hjemsted for mange kulturelle og uddannelsesmæssige institutioner, herunder Johann Wolfgang Goethe-Universität med 38.000 studerende og Frankfurt University of Applied Sciences med 11.000 studerende, og mange museer (f.eks. Städel, Senckenberg Museum, Schirn Kunsthalle og Goethe-Haus).

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Der er i Frankfurt fundet spor af keltisk, germansk og romersk bebyggelse fra 1. og 2. århundrede e.Kr., og fra ca. 500 var stedet under frankisk dominans. Navnet Frankfurt er tidligst overleveret i 794 i formen Franconofurd, som betød 'frankernes vadested'. Fra midten af 1100-tallet fandt de tyske kongevalg sted i Frankfurt, og den blev en vigtig handelsby med status som umiddelbar rigsstad fra 1245. Jøder bosatte sig i byen fra 1200-tallet og medvirkede til at gøre Frankfurt til tysk finanscentrum.

I udviklingen af den betydningsfulde handel med bøger var jøder toneangivende, selvom de fra 1500-tallet til 1798 måtte leve i ghetto. I 1816-66 var byen tysk hovedstad som sæde for Forbundsdagen, og Frankfurterparlamentet forsøgte her 1848-49 at nå frem til en tysk samling. I 1866 blev Frankfurt indlemmet i Preussen, og området industrialiseredes kraftigt. I 1944-45 ødelagdes store dele af byen ved allierede bombeangreb. Det jødiske samfund blev udslettet under nationalsocialismen, men efter 1945 er et nyt atter blevet et af de betydeligste i Tyskland.

Demografi[redigér | rediger kildetekst]

Befolkning[redigér | rediger kildetekst]

Frankfurts skyline, fotograferet om natten.

Med et indbyggertal på 717.624 (2014) og 2,5 mio. i selve byområdet, er Frankfurt den femte største by i Tyskland efter Berlin, Hamborg, München og Köln. Byen betragtes som en multikulturel by, fordi den er hjemsted for mennesker af 180 forskellige nationaliteter. Ud over det tyske etniske flertal, består byen af indvandrere fra Tyrkiet, Italien, Kroatien, Serbien, Polen, Grækenland, Makedonien, Rusland, Bulgarien, Libanon, Rumænien, Bosnien-Hercegovina, Spanien, Portugal, Frankrig, Holland, Kina, Japan, USA, Østrig, Storbritannien, Colombia, Mexico, Pakistan, Marokko, Afghanistan og Indien. Frankfurts byområde er også hjemsted for det næststørste koreanske samfund i Europa og Tysklands største srilankanske tamilske samfund. Næsten 25 procent af Frankfurts beboere er udenlandske statsborgere.[6]

Religion[redigér | rediger kildetekst]

Frankfurt var historisk en protestantisk-domineret by. I det 19. århundrede flyttede et stigende antal katolikker dertil. I 2006 var katolicismen den største trosretning (25 procent), tæt fulgt af protestantismen (23 procent).[7]

I henhold til det centrale råd for jøder i Tyskland findes der 7.300 jøder tilknyttet jødedommen i Frankfurt, hvilket er det tredje største jødiske samfund i Tyskland. I øjeblikket er der to synagoger i Frankfurt. Ahmadiyya-moskéen, bygget i 1959, er den første moské i byen og den tredje i Tyskland.[8]

Trafik i Frankfurt[redigér | rediger kildetekst]

Lufthavn[redigér | rediger kildetekst]

I Frankfurt findes der en lufthavn med navnet Frankfurt/Main International Airport. Frankfurt Airport der også er Tysklands største og en af de største og mest besøgte lufthavne i Europa, der sammen med Frankfurt Hauptbahnhof og Frankfurter Kreuz gør Frankfurt a.M. til en af de vigtigste trafikale knudepunkter i Europa.

Kollektiv trafik[redigér | rediger kildetekst]

Frankfurt har et stort net af U-Bahn og S-Bahn, der suppleres af sporvogne/letbaner og busser. Specielt seværdig er U-Bahn-stationen Bockenheimer Warte.[9]

Kultur[redigér | rediger kildetekst]

Museer[redigér | rediger kildetekst]

Schirn Kunsthalle Frankfurt
Naturmuseum Senckenberg

Med mere end 30 museer, nogle af dem er internationalt anerkendt, har Frankfurt et af de største udvalg af museer i Europa.

 • Deutsches Architekturmuseum (Det Tyske Arkitekturmuseum)
 • Deutsches Filmmuseum (Det Tyske Filmmuseum)
 • Frankfurter Ikonenmuseum (Icon Museum Frankfurt)
 • Liebieghaus (Museum for Skulpturer)
 • Museum für angewandte Kunst Frankfurt (Museum for brugskunst)
 • Museum Giersch (Kunstmuseum)
 • Museum für Kommunikation Frankfurt (Kommunikationsmuseum)
 • Museum der Weltkulturen (Museum for verdenskulturer)
 • Städel, et af de mest berømte kunstmuseer i Tyskland
 • Bibelhaus Erlebnis Museum (Museum for Biblen)

To museer er placeret på den nordlige flodbred:

 • Jewish Museum Frankfurt (Jødisk museum)
 • Historisches Museum (Frankfurts Historiske Museum)

I Altstadt finder man følgende museer:

 • Museum für Moderne Kunst (Kunstmuseum)
 • Schirn Kunsthalle Frankfurt (Kunstgalleri)
 • Frankfurter Kunstverein (Kunstmuseum)
 • Frankfurter Judengasse (Jødisk museum)
 • Goethe House
 • Archäologisches Museum Frankfurt (Arkæologisk Museum)
 • Caricatura Museum für Komische Kunst (Museum for komisk kunst)
 • Dommuseum Frankfurt (Katedral-museum)

Natteliv[redigér | rediger kildetekst]

Japan Center, hjemsted for Club 101

Frankfurt tilbyder et stort udvalg af restauranter, barer, pubber og natklubber. Mange natklubber er placeret i og omkring byens centrum og i Ostend-distriktet, hovedsageligt tæt på Hanauer Landstraße. Restauranter, barer og pubber findes rundt omkring i byen, med store koncentrationer i Sachsenhausen, Nordend, Bornheim og Bockenheim.

Frankfurt rummer i dag et rigt og spændende natteliv med mange diskoteker, spillesteder, kasinoer og et red-light district.

Rødderne af techno musik kan spores tilbage til Tyskland, og i særdeleshed Frankfurt. Det var her, i begyndelsen af 1990'erne, at de lokale DJ's som Sven Väth og DJ DAG (af Dance 2 Trance) først spillede en hårdere, dybere stil af acid house, der blev enormt populær i hele verden i løbet af det næste årti. En af de vigtigste steder i det tidlige trance spillested var Omen natklub, der lukkede i 1998. Et andet meget populær diskotek i 1980-1990'erne var trance og technoklubben Dorian Gray, som var placeret i Terminal 1 i Frankfurts lufthavn. På grund af placeringen i lufthavnen havde klubben ingen restriktioner med hensyn til åbningstider. Klubben måtte lukke i slutningen af 2000, fordi det ikke længere var muligt at opfylde brandsikkerheden.

Kendt for sit usædvanlige design var Coocoon Club i Fechenheim, der åbnede i 2004, og blev vurderet som værende den bedste technoklub i 2004, 2005, 2006 og 2007 af musikbladene "Groove" og "Raveline". Cocoon Club lukkede dog i november 2012 efter at være gået konkurs.

Skyline[redigér | rediger kildetekst]

Udsigt over Frankfurts skyline i juli 2013.
:Image:Frankfurt_Skyline_Pano.S%C3%BCdwest.20130618.jpg
Udsigt over Frankfurts skyline i juli 2013.

Notable bysbørn[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Regionales Monitoring 2021 - Auf einen Blick: Der Regionalverband FrankfurtRheinMain, Frankfurt Rhein-Main Regional Authority (fra Wikidata).
 2. ^ Regionales Monitoring 2021 - Auf einen Blick: Der Regionalverband FrankfurtRheinMain, Frankfurt Rhein-Main Regional Authority (fra Wikidata).
 3. ^ European Union: State of European Cities Report [1] Arkiveret 19. juli 2011 hos Wayback Machine Retrieved 22 April 2014
 4. ^ "Infos at strassenwaerter.de". Arkiveret fra originalen 2. maj 2005. Hentet 2. august 2014.
 5. ^ Bahnhof.de Frankfurt Hbf Arkiveret 15. februar 2012 hos Wayback Machine. Retrieved 27 September 2011.
 6. ^ "Statistisches Bundesamt Deutschland – Neue Daten zur Migration in Deutschland verfügbar". Destatis.de. 20. oktober 2008. Arkiveret fra originalen 18. juli 2011. Hentet 8. april 2011.
 7. ^ "Kapitel 02 Bevölkerung – page 18" (PDF). Arkiveret fra originalen (PDF) 19. juli 2011. Hentet 24. oktober 2010.
 8. ^ "50 JAHRE NUUR-MOSCHEE". 3. oktober 2009. Arkiveret fra originalen 13. november 2014. Hentet 8. juni 2014.
 9. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 19. september 2020. Hentet 16. juli 2020.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]