Fransk Rose

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Skinnende Rose ?
Foto: Bogdan
Foto: Bogdan
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Rosales (Rosen-ordenen)
Familie: Rosaceae (Rosen-familien)
Slægt: Rosa (Rose)
Art: R. gallica

Fransk Rose (Rosa gallica) er en løvfældende busk med en stift opret vækst. Grenene er tæt besat med uens lange, rette eller bagudbøjede torne og børsteagtige kirtehår. Fransk Rose har været dyrket siden Middelalderen og dens gener findes i mange af de hybrider og sorter, der dyrkes i dag.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Knopperne er små, spidse og lysegrønne, og de sidder næsten skjult bag akselbladene. Bladene er uligefinnede med fem ovale småblade, der har savtakket rand. Oversiden er rynket med forsænkede ribber og græsgrøn, mens undersiden er lysegrøn og behåret. Blomstringen sker i juni-juli, hvor man finder de forholdsvis store blomster endestillet på kortskud. Blomsterne er regelmæssige og 5-tallige med lyserøde eller purpurrøde kronblade, der hver har en indskæring, hvor spidsen skulle være. Frugterne er et højrødt til orangerødt, aflangt hyben[1].

Rodnettet er kraftigt og både dybtgående og vidt udbredt. Planter i handlen er dog podet enten på Mangeblomstret Rose eller ’’Rosa laxa’’, hvis rodnet den altså overtager.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 1,50 x 1,00 m (50 x 35 cm/år).

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Indikatorværdier (Centraleuropa)
Fransk Rose
L = 7 T = 7 K = 4 F = 4 R = 7 N = 4

Arten var oprindelig udbredt i Mellemøsten, Kaukasus og i Syd- og Sydøsteuropa. Ved dyrkning er den desuden spredt i mange andre egne af verden. Den er knyttet til lysåbne voksesteder med en varm, veldrænet og gerne kalkrig jord.

I det romerske stenbrud ved St. Margarethen i Burgenland findes arten i et steppesamfund på kalstensundergrund sammen med bl.a. Bjerg-Kløver, Bjerg-Rørhvene, Dianthus pontederae (en art af Nellike), Farve-Visse, Flerårig Fladbælg, Gul Hør, Hvid Diktam, Knoldet Mjødurt, Skov-Kløver, Stipa ioannis (en art af Fjergræs), Sværd-Alant og Østrigsk Gyvel[2].


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Chestofbooks.com: Rosa gallica. Red Rose (Engelsk)
  2. ^ Egne iagttagelser sommeren 2009. Sten Porse