Frantz Howitz

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Ikke at forveksle med dennes onkel, lægen Frantz Gotthard Howitz (1789-1826)
Confusion colour.svg Ikke at forveksle med Frantz Howitz (journalist).
Frantz Howitz
Frantz Howitz by Peter Most.jpg

Foto: Peter Most
Personlig information
Født 7. december 1828Rediger på Wikidata
Død 23. december 1912 (84 år)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse GynækologRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Frantz Johannes August Carl Howitz (født 7. december 1828Klintholm, Møn, død 23. december 1912Frederiksberg) var en dansk kirurg og gynækolog, bror til ingeniøren Georg Howitz.

Howitz var overlægeFrederiksberg Hospital 1869-1903 og var Nordens første gynækolog. I 1898 var han med til at grundlægge Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi. I 1863 udførte han Danmarks første bughuleoperation, og i 1891 påviste han, at indtagelse af skjoldbruskkirtler fra kalve havde en helbredende effekt på patienter med lavt stofskifte.

Frantz Howitz var udtalt modstander af kvinders boglige uddannelse. Han advarede om, at en kvindes æggestokke ikke kunne udvikle sig samtidigt med hendes hjerne. Danmarks første kvindelige universitetsstuderende og senere landets første kvindelige læge, Nielsine Nielsen, beskriver i sine erindringer sit arbejde under Howitz: "Han præsenterede mig for besøgende læger som Frøken Halv-Doktor, og fandt i alle mulige ting udsættelser, endog i min meget enkle klædedragt, og efterhånden genlød det fra mine venner og bekendte citater og udtalelser, som det havde moret ham at udforme over mig."[kilde mangler]

Han var Kommandør af 1. grad af Dannebrog og Dannebrogsmand. HowitzvejFrederiksberg blev opkaldt efter ham allerede i hans levetid, i 1905.

Han er begravet på Solbjerg Parkkirkegård.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

ArtikelstumpStub
Biografi