Fredag den 13.

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Fredag den 13)
Spring til navigation Spring til søgning
Fredag den 13. i kalenderen.
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Fredag den 13. (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Fredag den 13.)

Fredag den 13. er en dag, der i mange kulturers overtro forbindes med uheld. [1]

Det var fredag den 13. oktober 1307, at kong Philip 4. af Frankrig lod tempelriddere over hele landet arrestere. Han skyldte dem store beløb, og så ingen anden udvej til at blive af med sine kreditorer. Kongens påskud var rygter om, at tempelridderne var begyndt at dyrke hedenske af­guder fra Mellemøsten. Ved tortur fik han de tilståelser, han behøvede, for at få tempelriddere i stort antal dømt for kætteri og efterfølgende brændt på bålet. [2] Datoen 13. oktober var ifølge den julianske kalender og ikke efter vores kalendersystem, som ville være den 22. oktober i stedet for.

Arnold Schönberg var meget overtroisk og frygtede årstallet 1913, som også fik Gabriele d'Annunzio til at datere en bog med "1912 + 1". I Schönbergs værker findes 13 ikke som takt, knapt nok som sidetal. Han holdt sig til tolvtonemusikken også af frygt for det, der kommer efter. Da han opdagede, at titlen på hans opera Moses und Aaron var på 13 bogstaver, omdøbte han den til Moses und Aron - som den er blevet heddende. Hele sit liv frygtede Schönberg at dø på en fredag 13., hvad han vitterligt kom til at gøre. [3] I Disney-studiets oprindelige Freaky Friday (1976) er det dagen, hvor mor og datter bytter krop.

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ kb.dk: Fredag den 13.
  2. ^ https://historienet.dk/samfund/traditioner/derfor-er-fredag-den-13-ond
  3. ^ Florian Illies: 1913 - århundrets sommer (s. 13), forlaget Cappelen Damm, 2016, ISBN 978-8202-45099-1

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

TidStub
Denne artikel om tid eller kalendere er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.