Freden i København

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Områderne som Sverige skulle tilbagegive til Danmark i Freden i København er markeret med grønt (Trøndelagen og Bornholm). Sverige er markeret med gult og Danmark-Norge efter 1658 med rødt.

Freden i København eller Københavnsfreden er den fredsaftale, der blev indgået mellem Sverige og Danmark 27. maj 1660.

Efter freden i Roskilde 26. februar 1658 blev Danmark-Norge tvunget til at afstå landsdelene Skåne, Blekinge (herunder Bornholm) og Trondhjems len. Efter en kort stilstand var krigen igen brudt ud i juni 1658, og denne gang ville den svenske kong Karl 10. Gustav virkelig erobre hele Danmark-Norge. København blev ganske hurtigt omringet af den svenske hær, men da svenskerne begyndte et angreb på den danske hovedstad, svarede kong Frederik 3. og Københavns befolkning godt igen. Karl Gustav tabte under angrebet store dele af sin hær. Således vendte nu Karl Gustav hjem til Sverige for at prøve at samle en ny hær. Men meget pludseligt, den 13. februar 1660, døde den svenske konge under et besøg i Gøteborg. Det medførte at, forhandlingerne om fred kunne indledes.

I Københavnsfreden blev fredsaftalen fra 1658 bekræftet, dog med væsentlige undtagelser. Sverige skulle tilbagelevere Trondhjems len og Bornholm mod at 18 godser i Skåne, de såkaldte Bornholms vederlagsgodser, skulle overleveres til den svenske krone. Dog havde Bornholm allerede befriet sig selv. Sverige blev desuden tvunget til at acceptere, at fremmede flådefartøjer fik adgang til Østersøen.

Efter denne fred har grænserne mellem Danmark-Norge (og senere Norge) og Sverige ikke været ændret under fredelige forhold. Danmark-Norge generobrede dog Skåne og Bohuslen adskillige gange under krig, men de dansk-norske generobringsforsøg blev aldrig til permanente territoriale gevinster i form af tilbageførelse af landområder til tvillingeriget.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Dansk Stub
Denne artikel om Danmarks historie er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Historie