Freden i Lübeck

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Titelbladet til Freden i Lübeck

Freden i Lübeck 22. maj 1629 (d. 12. maj ifølge den julianske kalender) afsluttede Kejserkrigen, eller den danske deltagelse i Trediveårskrigen. Under forhandlingerne havde Wallenstein på vegne af den tyske kejser krævet afståelse af hertugdømmerne, overdragelse af Jylland til kurfyrsten af Sachsen som pant for kejserlig gæld til ham, opgivelse af Frederiks nordtyske stifter, en stor krigsskadeserstatning til kejseren samt afspærring af Øresund for kejserens fjender. Men på baggrund af kongemødet i Ulvsbäck og Nederlandenes mellemkomst accepterede de kejserlige (katolske) magter at tilbagegive det erobrede Jylland til Danmark mod en betaling på 2 millioner rigsdaler og afståelse af Holsten i 10 år.

Trods et rimeligt resultat af fredsforhandlingerne havde Christian 4.s nederlag i krigen været totalt, og Danmark mistede med denne fredsaftale positionen som Nordens førende stormagt til Sverige.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikisource-logo.svg
Wikisource har originalt kildemateriale relateret til denne artikel:
DanskSpire
Denne artikel om Danmarks historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Historie