Frederik Tesdorpf

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Frederik Tesdorpf
Født 3. december 1854 Rediger på Wikidata
Orupgård, Danmark Rediger på Wikidata
Død 23. maj 1937 (82 år) Rediger på Wikidata
Hellerup, Danmark Rediger på Wikidata
Gravsted Idestrup Rediger på Wikidata
Far Edward Tesdorpf Rediger på Wikidata
Søskende Adolph Tesdorpf Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Dannebrogordenen Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Edvard Frederik Jakob Tesdorpf (3. december 1854Orupgård23. maj 1937) var en dansk godsejer. Han var broder til Adolph Tesdorpf.

Frederik Tesdorpf var en søn af gehejmekonferensråd Edward Tesdorpf og fødtes 3. december 1854 på Orupgård. Han lærte landbruget her og på Sæddingegård, opholdt sig iVa år i Tyskland England for at lære disses agerbrug at kende, overtog 1880 forpagtningen af Sæddingegård og arvede ved faderens død Orupgård, hvis besætning deltog i den første avlscenterkonkurrence og fik tilkendt opmuntringspræmie 1899. Tesdorpf, der var en kyndig hippolog, var medlem af Statshingsteskue-Kommissionen og af bestyrelsen for Maribo Amts økonomiske Selskab. Han har særlig gjort sig bekendt som en energisk og dygtig talsmand for landbrugets toldbeskyttelse, han var medlem af den af regeringen i 1899 nedsatte Landbrugstold-Kommission og formand for den i 1897 stiftede landbrugets toldbeskyttelsesforening. 1902 valgtes han til medlem af Landstinget (Frikonservative), hvor han sad til 1910.

Tesdorpf, der 1879 udnævntes til kammerjunker og 1890 til hofjægermester, ægtede 15. november 1884 Sophie Tutein, datter af købmand William Tutein og hustru, f. Kirketerp. Han var Ridder af Dannebrog og Dannebrogsmand.

Han var besidder Ourupgård, Brændte Ege, Kringelborg og Bøtøgård og af det. 1. Tesdorpfske Fideikommis; formand i bestyrelserne for Telegrafenen, Patent Poulsen og Sukkerfabrikken Nykjøbing, Nykjøbing F. og i bestyrelsen for Dansk Eksportforening.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.