Freja Fokdal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Freja Fokdal
Født 1996 Rediger på Wikidata
Politisk parti Radikale Venstre Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Niels Brock Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kommunalpolitiker Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Mathildeprisen,
Nina Bang-Prisen (2021) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Freja Fokdal (født 1996) er medlem af Frederiksberg Kommunalbestyrelse fra 1. januar 2022, valgt for Radikale Venstre.

Freja Fokdal er HHX-student fra Niels Brock og uddannet i kommunikation fra DMJX[1]. Som ung meldte hun sig ind i Radikal Ungdom, hvor hun har bestredet poster som lokalformand, integrations- og udlændingeordfører og landsnæstformand[2].

Kommunalpolitik[redigér | rediger kildetekst]

Freja Fokdal opstillede første gang til politisk embede ved kommunalvalget 2021 hvor hun blev placeret som nr. 3 på Radikale Venstres opstillingsliste i Frederiksberg Kommune.

Partiet fik 9,3% af de afgivne stemmer og Freja Fokdal blev valgt med 882 personlige stemmer[3]. Pr. 1. januar er hun gruppeformand for den radikale byrådsgruppe, der foruden Fokdal består af Lone Loklindt og Ruben Kidde.

På det konstituerende kommunalbestyrelsesmøde blev det vedtaget, at Freja Fokdal er magistratsmedlem, medlem af Kultur- og fritidsudvalget, medlem af Miljø-, Bynatur og Mobilitetsudvalget samt medlem af Arbejdsmarkeds- vækst- og uddannelsesudvalget.[4]

#Enblandtos og 2. bølge af MeToo i Danmark[redigér | rediger kildetekst]

I 2020 tog Freja Fokdal, Maria Gudme, Sigrid Friis og Camilla Søe initiativ til #enblandtos. Bevægelsen #enblandtos referer til 322 kvinder på tværs af politiske partier, der underskrev et debatindlæg om sexisme i dansk politik. Indlægget samt 79 anonyme vidnesbyrd om grænseoverskridende adfærd blev bragt i Politiken d. 25. september 2020[5].  De fire initiativtagere beskrev det således at opråbet skulle slå fast, at sexisme eksisterer i de politiske partier, og at det er et fælles problem, der kræver handling[6].  #enblandtos ses som en del af 2. bølge af MeToo i Danmark, der blev startet ved en tale af Sofie Linde ved Zulu Comedy Galla.

Kvindernes initiativ er sidenhen blevet hædret for deres initiativ og har modtaget Nina Bang-Prisen[7] fra Jytte Hilden og Christine Antorini samt modtaget Mathilde-prisen[8] fra Dansk Kvindesamfund.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ https://www.altinget.dk/person/freja-fokdal
  2. ^ https://www.altinget.dk/artikel/radikal-ungdom-faar-ny-formand
  3. ^ https://www.kmdvalg.dk/kv/2021/k84982147B.htm
  4. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 15. december 2021. Hentet 15. december 2021.
  5. ^ https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art7938422/%C2%BBSexisme-seksuel-chikane-og-magtmisbrug-er-overalt-i-vores-samfund-ogs%C3%A5-i-de-politiske-partier%C2%AB
  6. ^ https://politiken.dk/indland/politik/art7938391/%C2%BBHvis-vi-ikke-havde-lovet-anonymitet-var-de-her-ting-aldrig-kommet-frem%C2%AB
  7. ^ https://www.altinget.dk/navnenyt/metoo-frontkvinder-vinder-nina-bang-prisen
  8. ^ https://www.alt.dk/artikler/mathildeprisen-2021-dansk-sygeplejeraad-enblandtos