Frejas smykke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Frejas smykke
Forfatter Hans Rancke-Madsen, Henning Kure, Peter Madsen, Per Vadmand
Illustrator Peter Madsen
Land Danmark
Sprog Dansk
Serie Valhalla
Forlag Carlsen Comics
Udgivelsesdato 1991
Sider 48
ISBN ISBN 978 87 562 5307 9
Forgænger Ormen i dybet
(1991)
Fortsættes i Den store udfordring
(1993)

Frejas smykke er et tegneseriealbum af Peter Madsen. Det er nummer otte i serien om Valhalla og blev udgivet i 1992. Historien er en genfortælling af myten om Odin, der får Loke til at stjæle Frejas halskæde brisingamen, som er beskrevet i Sörla þáttr. Der er også indkorporeret oplysninger om Lokes fjendskab med Hejmdal og Frejas ulykkelige ægteskab med Od, som er beskrevet i Yngre Edda.[1]

Albummet modtog Norsk Tegneserieforums pris, Sproing-prisen, for bedste udenlandske album 1992.[2]

Handling[redigér | redigér wikikode]

Foråret er i gang og både menneskerog dyr forelsker sig. Loke synes det hele er noget pjat, men Odin begærer kærlighedsgudinden Freja, og da Loke fortæller ham, at hun lå én nat med hver af de fire dværge som fremstillede hendes fantastiske halssmykke Brisingamen som betaling, beordrer Odin ham at skaffe ham smykket, så Odin kan indløse denne pris nok en gang.

Heimdal bliver også forelsket i Freja, og Loke udnytter det til, at få ham til at hjælpe sig med at stjæle smykket. Men da Heimdal forsøger, kommer han i stedet til at kalde Freja en liderlig so. Hun hører det og er knust. Loke prøver igen at stjæle smykket og det lykkes. Da Heimdal hører det bliver han vred og jager Loke indtil han få fat på det men, Loke narrer Heimdal og får det igen. Da Freja opdager hendes smykke er væk går hun til Odin og får det igen ved at give ham det samme, som hun betalte dværgene for at lave det; én dråbe af kærlighedsgudens blod. Hun tilgiver derefter Heimdal.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Valhalla 8 - Frejas smykke, 1992. petermadsen.info. Hentet 27/2-2020
  2. ^ Valhalla år for år. Peter Madsen. Hentet 30/8-2019