Fri grundskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Frie grundskoler, eller private grundskoler, er skoler, der er oprettet under friskoleloven. Begrebet omfatter traditionelle grundtvig-koldske friskoler, de større privatskoler i byerne (typisk opstået som realskoler), lilleskoler, kristne friskoler, katolske skoler, muslimske skoler, tyske mindretalsskoler, steinerskoler, freinetskoler m.fl. Frie grundskoler underviser elever på samme alderstrin som folkeskolen, men er selvstændige institutioner med egen bestyrelse. Pengene til at drive skolerne for kommer både fra et statstilskud pr. elev på 73% (koblingsprocent i 2016) af udgiften til en gennemsnitselev i folkeskolen, og forældrebetaling til dækning af det resterende.

I 2012 var der ca. 105.000 elever på friskoler og private grundskoler. [1]

Forældrekredsen vælger selv en tilsynsførende, som skal tilse, at undervisningen står mål med undervisningen i i folkeskolen. Der er forskellige klassetrin i en privatskole. Normalt er der fra 1-9.

Foreninger for frie grundskoler[redigér | redigér wikikode]

Der findes en række foreninger for frie grundskoler, med tal fra ca. 2002:

Fagforeningen for de ansatte på frie grundskoler er Frie Skolers Lærerforening for lærernes vedkommende. Herudover er de ansatte organiseret i BUPL og 3F.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]