Friedrich August Wilhelm von Witzendorff

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Friedrich August Wilhelm von Witzendorff
Født 1. januar 1737 Rediger på Wikidata
Død 3. juli 1810 (73 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Jurist, embedsmand Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Gedenkstein auf dem Friedhof in Glückstat

Friedrich August Wilhelm von Witzendorff (1. januar 1737 i Colditz, Sachsen3. juli 1810) var landkansler.

Han var søn af sachsisk oberstløjtnant Friederich Wilhelm v. W. og Eleonore Louise Elisabeth f. v. Witzendorff, studerede i Göttingen i halvfjerde år og erhvervede her den juridiske doktorgrad, trådte derefter 1756 som hofjunker i dansk tjeneste, fik 1758 ansættelse som auskultant ved regeringen i Glückstadt og var den første, som underkastede sig den i Overrettens instruks af 1756 foreskrevne kundskabsprøve. 1762 blev han regeringsråd og senere landråd. Ved den holstenske landrets henlæggelse til Glückstadt blev han i maj 1779 udnævnt til lærd råd ved samme. 1777 fik han kammerherrenøglen. 1783 blev han beskikket til medlem af Appellationsretten i Rantzau, 1795 blev han vicekansler ved regeringen i Glückstadt og landkansler i Hertugdømmerne; fra disse stillinger trådte han 1803 tilbage med sin fulde gage i pension og fik samtidig det hvide bånd. Han døde 3. juli 1810.

Witzendorff var gift med Margrethe Sophie Brockenhuus-Løwenhielm (1744 på Sellebjærg – 28. februar 1830 i Altona), datter af ritmester Casper Christopher Brockenhuus-Løwenhielm og Sophie Magdalene f. Rauch. Samtidige fremhæver Witzendorffs fremragende juridiske kundskaber og fornemme personlighed.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.