Friedrich Schiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Friedrich Schiller
Friedrich Schiller by Ludovike Simanowiz.jpg
Friedrich Schiller (1793-94), udført af Ludovike Simanowiz
Fødselsnavn Johann Christoph Friedrich von Schiller
Født 10. november 1759(1759-11-10)
Marbach am Neckar, Württemberg, Tyskland
Død 9. maj 1805 (45 år)
Weimar, Sachsen-Weimar
Ægtefælle Charlotte von Lengefeld (g. 1790–1805; hans død)
Signatur Signatur af Friedrich Schiller
Schiller, Wilhelm og Alexander von Humboldt samt Goethe i Jena, ca. 1797

Johann Christoph Friedrich von Schiller (født 10. november 1759 i Marbach, død 9. maj 1805 i Weimar) er mest kendt som Friedrich Schiller var en tysk digter, historiker og dramatiker.

Han blev født i Marbach am Neckar i Württemberg som søn af militærlæge J. C. Schiller. Hans forældre var ikke særlig velstående, men sendte ham i latinskole og senere Karlsschule (universitetet), hvor han studerede jura og senere medicin.

Han læste Rousseau og Goethe og diskuterede klassiske idealer med sine studiekamerater. Som student skrev han sit første skuespil, Die Räuber (Røverne), om en gruppe naive revolutionære og deres tragiske skæbne.

I 1780 blev han militærlæge i Stuttgart. Som følge af opførelsen af Die Räuber i Mannheim 1781 blev han arresteret og fik forbud mod at skrive. Han flygtede via Leipzig og Dresden til Weimar i 1787. I 1789 blev han professor i historie og filosofi i Jena, hvor han udgav historiske værker. 1790 giftede han sig med Charlotte von Lengenfeld, og i 1799 vendte han tilbage til Weimar, hvor Goethe overtalte ham til at fortsætte med at skrive skuespil. Han og Goethe grundlagde Weimar Theater, som blev et førende teater i Tyskland. Han døde i Weimar af tuberkulose. Han blev adlet i 1802.

Universitetet i Jena har siden 1934 haft navn efter Schiller og han har en buste i Walhalla.

Værker[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Friedrich Schiller: Eine Dokumentation in Bildern, Schiller Nationalmuseum Marbach a. N.(1979 Lizenzausgabe Insel-Verlag)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikisource-logo.svg
Wikisource har originalt kildemateriale relateret til denne artikel: