Frontallap

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 7. mar 2015, 15:03 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (WPCleaner v1.34 - Fixed using WP:WPCW (Skabelonprogrammeringselement))
Spring til navigation Spring til søgning
{{{name}}}
Detaljer
System Cerebrum
Identifikatorer
Latin Lobus frontalis
TA A14.1.09.110
FMA 61824
Anatomisk terminologi

Frontallappen eller pandelappen et område i hjernen hos mennesker og andre pattedyr, lokaliseret forrest i hver cerebrale hemisfære og er placeret anteriort (foran) parietallappen og superiort og anteriort til temporallappen. Den er separeret fra parietallappen af et hulrum mellem vævene kaldet den centrale sulcus og fra temporallappen af en dyb folde kaldet den laterale sulcus. Den præcentrale gyrus, der danner den posteriore grænse på frontallappen, indeholder den primære motor cortex, der kontrollere frivillige bevægelser i specifikke kropsdele.

Frontallappen indeholder flest af de dopamin-sensitive neuroner i den cerebrale cortex. Dopaminsystem er associeret med belønning, opmærksomhed, korttids hukommelsesopgaver, planlægning og motivation. Dopamin har det med at begrænse og udvælge sensorisk information der kommer fra thalamus til det forreste af hjernen. En rapport fra National Institute of Mental Health viser at en gen-variant der reducerer dopamin-aktivitet i den præfrontale cortex har en sammenhæng med dårligere præstationer og ineffektivitet i hjernen under igangværende hukommelsesøvelser og en større risiko for skizofreni

Anatomi

Animation. Frontallappen (rød) i den venstre cerebrale hemisfære.

På den laterale overflade af den menneskelige hjerne, adskiller den centrale sulcus frontallappen fra parietallappen. Den laterale sulcus adskiller frontallappen fra temporallappen.

Frontallappen kan deles ind i en lateral, polar, orbital/ventral og medial del. Hver af disse dele består af specifikke gyri:

Gyrierne er adskilt af sulci. Eksempelvis er de præcentrale gyrus foran den central sulcus og bagved den præcentrale sulcus. De supriore og middel frontale gyri er adskilt af den superiore frontale sulcus. De miderste og inferiore frontale gyri er adskilt af den inferiore frontale sulcus.

Hos mennesker er den frontale lap først fuldt udviklet omkring 20-års-alderen,[1], hvilket markerer den kognitive modenhed der associeres med at være voksen.

Dr. Arthur Toga, en UCLA-professor i neurologi, fandt en stigning i myelin i den frontale laps hvide stof hos unge voksen, i sammenligning med teenagere. En typisk begyndende skizofreni i de tidlige voksenår, korrelerer med dårligt myelinerede og derfor ineffektive forbindelser mellem cellerne i den frontale del af hjernen.

Galleri

Referencer

  1. ^ Giedd, Jay N.; Blumenthal, J; Jeffries, NO; Castellanos, FX; Liu, H; Zijdenbos, A; Paus, T; Evans, AC; Rapoport, JL (October 1999). "Brain Development during childhood and adolescence: a longitudinal MRI study" (PDF). Nature neuroscience. 2 (10): 861–863. PMID 10491603. doi:10.1038/13158.