Fulgencio Batista

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Fulgencio Batista

Rubén Fulgencio Batista y Zaldívar (16. januar 1901 i BanesCuba - 6. august 1973 i Guadalmina i Spanien) var en cubansk de facto leder i perioden 1933 til 1940. I 1940 stilede han op til præsidentvalget og vandt. Ved valget i 1944 vandt Ramón Grau, men trak sig i 1948 og overlod præsidentembedet til Carlos Prío, som blev styrtet af Batista ved et statskup i 1952, kun tre måneder før der skulle udskrives nyvalg.

Efter dette fungerede Batista som diktator frem til 1. januar 1959, hvor han blev styrtet af Fidel Castros 26. juli-bevægelsen og deres allierede.

Opvækst og ungdom[redigér | redigér wikikode]

Batista blev født i 1901Cuba, i byen Banes i provinsen Holguín, nord for Birán hvor Fidel Castro blev født 25 år senere.[1]. Forældrene var Belisario Batista og Carmela Zaldívar, som begge havde kæmpet mod spanierne i den cubanske uafhængighedskrig.

Batista måtte tidligt ud at arbejde for at bidrage til familieens økonomi. Han var mulat og kom fra fattige kår, og ingen af delene gav de bedste muligheder i det stærkt lagdelte cubanske samfund i begyndelsen af 1900-tallet. I 1921, 20 år gammel, tog Batista til Havanna og meldte sig i hæren, en karrierevej som mange fattige, unge cubanske mænd benyttede.

Batistas fald[redigér | redigér wikikode]

Den 1. januar 1959 flygtede Batista og Rivero til Den dominikanske republik, og Castro indtog Havanna.

Batista flyttede til permanent eksil i Portugal og Spanien, han døde i Guadalmina i Spanien.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]