Gældssanering

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
DanishView.svg Denne artikel omhandler overvejende eller alene danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.

Gældssanering er en ordning, hvor skyldners gæld kan blive slettet eller sat ned. Hvis gælden bliver sat ned, bliver der lavet en afdragsordning for resten af gælden.

En gældssanering vil bl.a. være betinget af, at:

  1. Den økonomiske situation skal være afklaret.
  2. Gælden er håbløs. Gælden skal være så stor, at skyldneren selv ikke indenfor en længere årrække vil kunne afvikle denne. Retspraksis har vist at det skal være umuligt at betale gælden tilbage i løbet af en periode på 5-10 år.
  3. Gælden må ikke være opstået ved kriminalitet eller anden uansvarlig handlemåde.

En gældssanering omfatter som udgangspunkt hele skyldnerens gæld. Hvis der er kautionister, eller andre der hæfter for gælden, vil kreditorer bagefter kunne rejse kravet mod disse.

En gældssanering indledes ved ansøgning i den retskreds skyldneren bor. Derefter afholder skifteretten et møde, hvor skifteretten bestemmer om der skal indledes gældssanering.

Hvis sagen bliver indledt, udpeges en medhjælper (advokat) som hjælper med udarbejdelse af en redegørelse og et budget. I budgettet bliver skyldners (og hele husstandens) indtægter opstillet. Derfra bliver rimelige faste udgifter og et såkaldt rådighedsbeløb til dækning af kost, tøj og lignende trukket. Det beløb, der bliver til overs, skal skyldner betale til kreditorerne, typisk over 5 år, men det kan variere.

Skyldner skal være forberedt på en stram økonomi i den periode, hvor der skal betale til kreditorerne.

I særlige tilfælde kan gælden blive slettet. Det sker, hvis faste udgifter plus rådighedsbeløb overstiger indtægterne. Hvis der ellers er forhold der taler for gældssanering, vil hele gælden blive eftergivet.

Når medhjælperen er færdig med at lave materialet, indkalder skifteretten til et nyt møde. Kreditorerne bliver også indkaldt. I forbindelse med dette møde, afsiger skifteretten en afgørelse (kendelse) om gældssanering.

Virkningen af gældssaneringen er, at usikret gæld bliver reduceret eller bortfalder.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]