Gæsteoptræden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

En gæsteoptræden (eller cameo) kaldes det, når en kendt person har en statist- eller birolle i en film eller et teaterstykke og bare ses kortvarigt.

Alfred Hitchcock, Stephen King, Peter Jackson, Thomas Vinterberg, James Cameron og Hans Scherfig samt mange andre har haft gæsteoptrædener i film, de har instrueret eller skrevet manuskript til.

For Alfred Hitchcock blev det hurtigt et varemærke. Publikum kiggede mere efter Hitchcock end på filmen, og det fik ham til at optræde meget tidligt i filmene.

Peter Jackson, der blandt andet har instrueret trilogien Ringenes Herre, optræder i små statistroller i alle tre film.

Den amerikanske astronaut Jim Lovell optræder selv i filmatiseringen fra 1995 af den meget dramatiske Apollo 13 mission. Han er den kaptajn på flådefartøjet Iwo Jima, der samler astronauterne op efter vellykket landing i stillehavet. Også hans hustru Marilyn Lovell optræder i filmen som tilskuer til opsendelsen af Apollo 13 i begyndelsen af filmen.

Hans Scherfig, der skrev romanen Den forsvundne fuldmægtig i 1938, optræder selv i filmatiseringen fra 1971. Dels som fortæller, dels i en lille rolle sidst i filmen i en scene fra kirken ved Vestre fængsel.

Filmen Zoolander har mange gæsteoptrædende.

Cameos i computerspil

Flere computerspil har indhold, der er "nytteløst" for spillet eller spillets historie, men som er tænkt som en form for hyldest til nogen. Et eksempel på en cameo er fra computerspillet Duke Nukem 3D, der viser et lig, der ligner hovedpersonen fra et andet kendt computerspil, Doom. Fallout viser et glimt af en hund uden for en bygning i et område, spilleren ikke har mulighed for at komme ind i eller interagere med. Hunden er en af hovedprogrammørernes, der her giver en gæsteoptræden.

FilmSpire
Denne filmartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.