Gøg og Gokke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gøg og Gokke i The Flying Deuces (1939).
Gøg og Gokke ved en offentlig optræden i 1943

Gøg og Gokke er det danske navn for komikerparret Laurel and Hardy, hvis fulde navne var Stan Laurel og Oliver Hardy. I filmene kaldte de hinanden for Stan og Ollie. Deres fremtoning i kontrasten mellem Gøgs (Stans) tynde splejsede bygning og Gokkes (Ollies) noget større korpus er en af deres styrker.

Deres komik hører til den i stumfilmens tid almindelige slapstick, men da tonefilmen kom, kunne de godt finde på verbale brandere, og de udnyttede den perfekt med Gøgs pibestemme, når han ikke ved hvad han skal gøre, og Gokkes bøse måde at sige faste replik: "Here's another nice mess you've got me into!"

En stor del af deres film er kort- og novellefilm, men på et tidspunkt begyndte de at lave spillefilm.

Stan Laurel[redigér | redigér wikikode]

Stan Laurel (16. Juni 189023. Februar 1965) født Arthur Stanley Jefferson i Ulverston, Cumbria), England. Hans far, Arthur J. "A.J." Jefferson, var skuespiller, instruktør, forfatter, og teatermand i mange nordengelske byer.

Laurel begyndte sin karriere i Glasgow Britannia Theatre of Varieties and Panopticon music hall i en alder af 16 år, hvor han lavede parodier på tidens berømte music hall-komikere, bl.a. George Robey og Dan Leno. Han arbejdede sig gradvis vej op, indtil han blev et af hovednavnene, ligesom han blev dubleant for Charlie Chaplin i Fred Karno's komedieselskab. Han emigrerede til USA i 1912 hvor han besluttede at ændre sit navn; han var bekymret for at "Stanley Jefferson" var for langt til at kunne stå på plakaterne. Han forkortede det til "Stan" og tilføjede "Laurel" efter forslag fra hans vaudevillepartner, Mae Dahlberg.

Laurel optrådte første gang på film i Nuts in May (1917) og fortsatte med at lave mere end 50 andre stumfilm for forskellige producenter. I begyndelsen oplevede han kun begrænset succes som solo-komiker. Producer Hal Roach tilskrev senere dette problemerne med at fotografere Laurels lyse, blå øjne, som nogle gange fik det til at se ud som om han var blind (hvilket Laurel prøvede at råde bod på i de tidligste film ved at bruge en meget kraftig øjenmakeup). Derudover havde han ikke en let identificerbar karakter på lærredet, som den Chaplin, Harold Lloyd eller Buster Keaton havde.

Det var først da Laurel begyndte at optræde i satirer af populære film dramaer, at publikum begyndte at få øjnene op for ham. Mellem 1922 og 1925 var han stjernen i flere film, bl.a. Mud and Sand (1922) (en parodi af Blood and Sand med Stan som "Rhubarb Vaselino") og Dr. Pyckle and Mr. Pryde (1925) (med Stan spillende både den blide doktor og det maniske monster). Mange af disse komedier havde skøre visuelle effekter der sammen med Laurels excentriske pantomime etablerende stjernen som en inspirerende "skør komiker."

Oliver Hardy[redigér | redigér wikikode]

Sammendrag af filmen The Lucky Dog fra 1921, hvor Stan Laurel og Oliver Hardy første gang optræder på film sammen.

Oliver Hardy (18. Januar 18927. August 1957) var født Norvell Hardy i Harlem, Georgia, USA. Da han blev 18 år, ændrede han sit fornavn til sin fars som var død nogle år tidligere, til fremover at kalde sig "Oliver Norvell Hardy." Hans øgenavn var "Babe."

Hardys øgenavn "Babe" menes at stamme fra hans før-Laurel tidlige stumfilms karriere. Hardy var en hyppig gæst i en italiensk barbersalon tæt på Lubin Studios hvor han arbejde, og efter en klipning og barbering, pudrede barberen hans ansigt med talkum medens han sagde "Nice-a baby, nice-a baby!!". "Baby" blev til "Babe" og dette øgenavn hang han på resten af sit liv.

I slutningen af sine teenage-år var Hardy en populær sanger, og han havde sin egen biograf (Palace Theater i Milledgeville, GA). Han havde en idé om at han kunne gøre det bedre end nogen af de komikere han præsenterede i biografen, så i 1913 blev han skuespiller. Babe Hardy var temmelig alsidig, spillede helte, skurke, og tilmed kvindelige karakterer. Han var stjernen eller med-stjerne i flere end 250 stumfilm, ca. 150 disse findes ikke mere.

Han var meget efterspurgt som medspiller, komisk skurk, eller second banana. I 10 år assisterede han stjernekomiker Billy West (en Charlie Chaplin imitator), Jimmy Aubrey, Larry Semon, og Charley Chase. Hardy var medlem af Hal Roach's faste kompagni da han begyndte at arbejde regelmæssigt med Stan Laurel.

Film[redigér | redigér wikikode]


Amerikansk Stub
Denne artikel om amerikansk film er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Film