Gøngehøvdingen (tv-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Gøngehøvdingen. (Se også artikler, som begynder med Gøngehøvdingen)
Gøngehøvdingen
Information
Skrevet af Bjarne O. Henriksen, Gert Henriksen
Medvirkende Søren Pilmark, Karen Wegener, Per Pallesen, Per Møller Nielsen
Spilletid ca. 30 min. pr. afsnit (1992)
(2004)
Produktion
Selskab DR [TV-Fiktion]
Produktionsland Danmark
Producent Sven Clausen
Instruktør Peter Eszterhás
Udsendt
Premiere i DK 04. januar 1992
Musik
Temamusik komponist Sebastian
Links
Dansk hjemmeside
GøngehøvdingenIMDb (Engelsk)Rediger på Wikidata
Gøngehøvdingen i DFI's filmdatabaseRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Gøngehøvdingen er en dansk tv-serie fra 1992, der er instrueret af Peter Eszterhás og manuskriptet er skrevet på baggrund af Carit Etlars roman Gøngehøvdingen af Bjarne O. Henriksen og Gert Henriksen. Musikken er komponeret og udført af Sebastian ledsaget af DR UnderholdningsOrkestret.

Serien blev første gang vist i 1992 i 13 afsnit på DR1, som stod for produktionen af den hidtil dyreste tv-serie Danmarks Radio har produceret, og igen i år 2004 på samme kanal i restaureret billede- og musikkvalitet, forkortet ned til 6 afsnit samt eftersynkroniseret med svenske stemmer. Serien modtog blandet kritik ved premieren, men var en stor seersucces og havde astronomiske seertal først overgået mange år senere. Den er derfor også blevet genudsendt næste hvert år lige siden og anses i dag for at være en moderne klassiker.

Handlingen[redigér | redigér wikikode]

Året 1658 er et skidt år for Danmark, krigen mod Sverige tærer meget på den danske pengepung, og desuden er Jylland, Fyn og øerne blevet indtaget og kun Sjælland står uberørt. I vinteren 1658 er frosten så hård og bidende, at Storebælt fryser til, og den svenske hær anført af selveste Kong Karl 10. Gustav kan drage over isen fra Fyn til Langeland og Lolland og begynde invasionen af Sjælland. Den danske konge Frederik 3. beder den berømte skånske krigshelt Svend "Gønge" Poulsen om hjælp, han får til opgave at samle alle sine krigere og gøre livet surt for den svenske invasion af Sjælland. Da de svenske tropper når Sydsjælland, modtages de af barbariske angreb fra gøngerne. Imens at Svend Poulsen render rundt og generer de svenske tropper, fører han samtidigt også et hemmeligt kærlighedsforhold til den unge adelsfrøken Julie Parsberg. Svend Poulsen og hans tro ven og svoger Ib får til opgave at hente 50.000 rigsdaler i Vordingborg Kirke og bringe dem til København. Men at komme forbi de svenske linjer er svært, og det bliver bestemt ikke bedre da den tyske kaptajn Mannheimer og hans ledsager, heksen Kulsoen, jagter dem på livet for at få fingre i de mange penge. Den svenske oberst Sparre, der har fået til opgave at finde og dræbe Svend Poulsen, viser sig at være en hårdere modstander end forventet, og han besætter også Jungshoved Slot, hvor Svends elskerinde Julie Parsberg befinder sig.

Pengene afleveres hos Kongen, som giver Lundbygaard til Svend Poulsen som tak for hjælpen. Ib bliver ikke glemt, og han gøres til Vagtmester. Tilbage i Jungshoved støder gøngerne ind i både Mannheimer og i Kulsoen, og nu skal regnskabet gøres op med fjenden.

Produktion[redigér | redigér wikikode]

Tv-serien blev optaget på berømte lokationer såsom Frederiksborg slot i Hillerød, herreborgen Borreby i Skælskør, Holmegaard Gods i Holmegaard og i Jægersborg Dyrehave.

Tv-serien byder på kærlighed, intriger, forræderi, drabelige fægtekampe og skyderi.

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Rollebesætningen består af en perlerække af kendte, folkekære skuepillere, bl.a.:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Fjernsyn Stub
Denne artikel om et tv-program er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.