g-kraft

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

g-kraft er et mål for den acceleration en person eller genstand udsættes for.

Begrebet bruges blandt andet for at måle den acceleration, en pilot er underkastet under en manøvre eller en chauffør under accelerationen i drag-racing. g-kraft måles f.eks. med et G-meter.

Bogstavet "g" står for gravitation. 1 g svarer til accelerationen på jorden, tyngdeaccelerationen, når objektet er stationært eller i frit fald. 5 g betyder således udsat for fem gange tyngdeaccelerationen. Det opleves som om kroppen vil veje fem gange så meget, som den gør normalt.

Ved hurtige dyk i fly eller i en rutsjebane, kan man opleve vægtløshed, hvilket svarer til 0 g.

En normal sund person kan overleve op til 6g uden at besvime ved en kropsvægt på 70 kg. Følt vejer personen så 420 kg. Ved den positive g-kraft presses blodet ud af hovedet og ind i kroppen og medfører mangel på blod i hjernen, som gør at man til sidst besvimer. Ved negativ g-kraft presses blod ind i hovedet og kan forårsage at blodkar sprænges i øjne. Dette er mere farlig end positiv g-kraft. Man kan normalt kun modstå 2,3 negative g, før man tager skade.