Gaffertape

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Gaffertape

Gaffertape (også gaffatape, sølvtape, ventilationstape, elefanttape og MacGyver-tape) er en stærk tape af vævet bomuld der kan anvendes til mange ting. Det er oftest gråt eller sort, men kan fås i mange forskellige farver. De mange begreber dækker ikke over et bestemt produkt, men anvendes meget bredt over stort set alle typer af sølvfarvede tape med bomuldstråde. Tapene kan have mange forskellige egenskaber (f.eks. virke brandhæmmende eller vandskyende) og bredder, ligesom de også findes i mange forskellige kvaliteter med forskellige klisterevner og forskelle på hvordan de kan rives over.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Etymologisk stammer udtrykket "gaffertape" fra filmproduktioner, hvor en gaffer er en person der laver elektrikerlignende arbejde; kabeltræk til lyssætning, kamerasætning m.m. Idet kablerne skal fikseres anvendes tapen. Gaffer tape er per definition sort, så det ikke kan ses på scene/studiegulv. Er tapen sølvfarvet er det duct tape, der passer til blanke ventilationsrør. "Gaffatape" er en sproglig forvanskning af samme ord. Ordet "sølvtape" er opstået fordi tapen som oftest er sølvfarvet på den ikke-klistrende side. Tapen bliver ofte anvendt til interimistiske reparationer af ventilationskanaler og isolationsmateriale hvorfor tapen også omtales som "ventilationstape". Endelig fyldte tapen en stor del i serien MacGyver og af den grund bliver den også kaldt "MacGyver-tape".

Andre sprog[redigér | redigér wikikode]

På engelsk (og tilsvarende på en del andre sprog) skelner man ofte mellem gaffer tape og duct tape, hvor gaffertape refererer til en særligt solid type tape, men i Danmark bruges betydningerne ret flydende.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: