Galiciens flag

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler flaget for regionen Galicien i Centraleuropa. For den spanske regions flag, se Galicien (Spanien)
Galiciens flag før 1849
Galiciens flag 1849-1890
Galiciens flag 1890-1918

Galiciens flag – indtil 1849 dannede Galicien-Lodomerien et østrigsk kronland sammen med Bukovina og anvendte et flag bestående af to vandrette striber af samme bredde: Blå over rød[1]. Efter Bukovina blev adskilt fra Galicien som et separat kronland i 1849, fik provinsen lov til at beholde det gamle blå-røde flag, mens Galicien-Lodomerien fik et nyt flag bestående af tre vandrette striber: Blå, rød og gul[1]. Dette flag var i brug indtil 1890, hvor Galicien fik et nyt flag bestående af kun to vandrette striber: Rød over hvid. Dette flag var i brug indtil Kongeriget Galiciens opløsning i efteråret 1918.

Millers oplysninger om Galiciens farver (amarant og hvidt) synes ikke at være helt korrekte, da den officielle østrig-ungarske publikation Wappenrolle fra 1898, fremstiller en tegning af Galiciens flag i tydelig rød og hvid)[2]. I den østrigske publikation findes der, blandt de flag som ikke havde en officiel karakter, et amarant-hvide flag, som beskreves som Polakkernes nationalfarver ("Nationalfarben der Polen")[2], men på ingen måde som Galiciens. Derfor synes farverne fremstillet i den officielle østrig-ungarske Wappenrolle som Galiciens korrekte farver (rød og hvid) i perioden 1890-1918 og ikke amarant og hvid som hos Miller.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Jan Miller: Chorągwie i flagi polskie, Warszawa 1962, s. 30
  2. ^ a b Hugo Ströhl: Oesterreichisch-ungarische Wappenrolle, Wien 1898

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Jan Miller: Chorągwie i flagi polskie, Instytut Wydawniczy "Nasza Księgarnia", Warszawa 1962
  • Hugo Gerhard Ströhl: Oesterreichisch-ungarische Wappenrolle, Wien 1898

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

FlagSpire
Denne artikel om flag eller vexillologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.