Gaskammer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Et tidligere benyttet gaskammer ved statsfængslet San Quentin State Prison i Californien.

Et gaskammer er et kammer indrettet som et middel til at henrette mennesker samt bedøve eller aflive dyr. Kammeret er lufttæt og har anordninger til at tilføre gift i luftig form (giftgas), ofte som blåsyre, kuldioxid eller kulilte.[kilde mangler]

Begrebet "gaskammer" har sin alment kendte historie, fordi det i Nazi-Tyskland (1933-45) blev brugt ved udryddelseslejre og i Aktion T4-programmet til massehenrettelser af jøder, handicappede, romaer og andre, som styret ønskede at udslette som del af Holocaust. Ved krigsforbryder-processerne i Nürnberg blev disse handlinger karakteriseret og straffet som "forbrydelser mod menneskeheden".

Gaskamre anvendes i otte stater i USA (Alabama, Arizona, Californien, Louisiana, Mississippi, Missouri, Oklahoma, og Wyoming) til henrettelse af dødsdømte fanger, men dog kun som alternativ til dødelig indsprøjtning, der i alle stater er den primære henrettelsesform.[1] Den dødsdømte dør efter 5-20 minutter.[kilde mangler] Gaskamrene har også været brugt til dyrs dødshjælp og/ eller til bedøvelse af dyrene ved operationer.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Methods of Execution". Death Penalty Information Center (engelsk). Hentet 3. april 2024.