Gateway Arch

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gateway Arch

Gateway Arch i St. Louis, Missouri, USA, er et monument over USA's udvidelse mod vest efter præsident Thomas Jeffersons køb af Louisiana territoriet fra Napoleon i 1803. Monumentet er samtidigt byen St. Louis' vartegn, og repræsenterer også byens betegnelse "Porten til Vesten". Selve buen står på toppen af en knap 15 m høj kalkstensklint i "Jefferson National Expansion Memorial Park" ved bredden af Mississippi-floden, på det sted, hvor Pierre Laclede Liquest oprindeligt grundlagde den pelshandel og den bebyggelse, der senere udviklede sig til St. Louis.

"The Arch" er USA's højeste offentlige monument. Buen er ca. 192 m (630 fod) høj, og bygget af ståldragere, der udvendigt er beklædt med rustfrit stål, men i solskin ser den på afstand nærmest hvid ud. Monumentet blev opført i årene 1961-68 efter tegninger af den finsk-amerikanske arkitekt og kunstner Eero Saarinen, som havde tegnet det allerede i 1947. Prisen for opførelsen var $30 millioner.

Indeni en elevatorstol

Under The Arch findes blandt andet et Museum of Westward Expansion, og her er der blandt andet vist en mængde ting fra og om Lewis og Clark-ekspeditionen.

The Arch er hul, og der er adgang til toppen med en elevator. Denne består af otte små kabiner, hver med plads til fem mennesker. Disse kabiner er så koblet sammen og trækkes op i monumentet af kabler. Der er en sådan elevator i hvert af Archens "ben", men som regel er kun den ene i drift ad gangen. Selve turen op til toppen tager fire minutter og nedturen tager tre minutter.

Oppe i toppen af monumentet er der etableret nogle små udkigsvinduer, som giver en fantastisk udsigt over byen, men man skal læne sig frem, for at se ud af dem, og det kan give et indtryk af, at man falder. Det eneste virkeligt farlige er dog ind- og udstigningen af elevatoren, hvor dørene kun er 125 cm høje og karmene af metal.

Billeder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger/Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • "Ranger Jim", flodbådsguide på flodbåden Tom Sawyer, opkaldt efter Mark Twains romanfigur.
  • Guide i The Arch
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 38°37′28″N 90°11′05″V / 38.6245°N 90.1847°V / 38.6245; -90.1847