Gaze

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
1 og 2 er kædetrådene (trend eller kæde)
a, b, c, d og e er islæt eller skud

Gaze (flor[1]) kaldes i daglig tale næsten alt ganske løst vævet tøj med firkantede åbninger. Da imidlertid sådant stof, når det er vævet på almindelig måde, let mister sin sammenhæng, idet de enkelte tråde kan forskydes indbyrdes, fremstiller man den egentlige gaze ved en særlig slags vævning.

Der benyttes to systemer af kædetråde - 1 og 2 på illustrationen - af hvilke det ene, 1, altid ligger over islættrådene a b c d e . . ., og imellem to sådanne slynger sig om trådenei det andet, 2, der altid ligger under islætten. Man får herved den fasthed i vævet der er nødvendig, for eksempel ved sigtedug (sigteflor) til brug i møller, hvortil gaze, vævet af silke, har været brugt.[2]

I øvrigt væves gaze både af silke, halvsilke, bomuld og hørgarn, hvidt, stribet, brocheret og mønstret på mange måder, og hertil hører for eksempel tarlatan[3], marly, krep og andet. Glansgaze eller sølvgaze er bomuldsgaze overtrukket med en gelatineopløsning, hvorved den bliver uigennemtrængelig for støv; den har været anvendt til overtræk over malerier, lysekroner og lignende.

Stor anvendelse har gaze fået til forbindstoffer, imprægneret med forskellige antiseptiske stoffer, under navn af jodoformgaze, karbolgaze osv. Ofte benyttes hertil også andre stoffer end egentlig gaze.

Ved indbinding af bøger kan gaze også anvendes til stabilisering eller forstærkning af ryggen på bogblokken. Den slags bogbindergaze kaldes også jaconet.[4]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilde[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Flor" hos Ordnet.dk/ods - (Q915227)
  2. ^ "har været brugt" er indsat i stedet for Meyers "finder megen anvendelse". Artiklen er skrevet i begyndelsen af 1900-tallet, så denne oplysning må kontrolleres og eventuelt opdateres af en møllekyndig.
  3. ^ a b "Tarlatan" hos Ordnet.dk
  4. ^ "Jaconet" indgår i Det Kongelige Biblioteks ordliste. --- "Gaze" i tysk Wikibook - Det engelske udtryk er mull og materialet ses anvendt til forstærkning af bogblokkens ryg på et billede her: "How a Book is Bound"

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.