Gedde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Gedde ?
Gedde (Esox lucius)
Gedde (Esox lucius)
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Rygstrengsdyr)
Underrække: Vertebrata (Hvirveldyr)
Klasse: Actinopterygii (Strålefinnede fisk)
Familie: Esocidae (Gedde-familien)
Slægt: Esox
Art: E. lucius
Videnskabeligt artsnavn
Esox lucius
Linnaeus 1758

Gedden (Esox lucius) er en af Danmarks største fisk, der lever i ferskvand. Den findes også i brakvand, for eksempel i brakvandsområdet mellem Møn, Falster, Lolland og Sjælland og omkring Bogø.

Mindste fangstmål for gedder er 60 centimeter.[1] Normalt kan de blive op til en meter, før de dør af ælde og kan veje op til 8-12 kg. I Danmark er den største fangne gedde en fisk på 26,5 kg og halvanden meter, i en fynsk mose, dette er også skandinavisk rekord.[Kilde mangler]

Gedden er karakteristisk ved sit brede flade hoved. Ryg- og gatfinne er placeret over for hinanden langt tilbage på kroppen. Munden er stor med rækkevis af spidse tænder i kæberne og helt ned i ganen. Fuldvoksne gedder er typisk mørkere end de unge. Gedden er grøn og gul-spættet.

Hannen kønsmodnes allerede, når den er mellem 1 og 3 år gammel. Hunnen først, når den er 2-5 år. I almindelighed bliver hunnerne også størst. Gydeperioden er fra marts til maj ( i denne periode er gedden fredet) . Gedden skal bruge en vandtemperatur på mellem 2 og 12 grader. Den gyder op til 250.000 æg.

Gedden er en rovfisk. Den er stort set altædende og er ikke bange for at angribe et dyr, som er lige så stort som den selv. Gedden bevæger sig ved at slå halen fra side til side. Den lever i søer og store åer, som er så dybe eller strømfyldte, at de ikke bundfryser.

Gedden æder aborrer, frøer, skaller, ællinger, vandrotter og andre ferskvandsfisk og dyr. Gedden kan dø på grund af sin grådighed. Dens bagudrettede tænder forhindrer den i at give slip på sit bytte, så får den bidt sig fast i for stort et bytte, bliver den immobil i dagevis, mens den ligger og fortærer byttet, som hænger den halvvejs ud af munden.

Den voksne geddes eneste fjende er mennesket, oddere og større gedder, da mindre slægtninge ofte er en del af menuen.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]