Gedhun Choekyi Nyima

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gendün Chökyi Nyima (X - XI Panchen Lama, Claude-Max Lochu)

Gedhun Choekyi Nyima, (født 25. april 1989 i Lhari distriktet, Nagchu i Tibet), blev udnævnt som den 11. reinkarnation af Panchen Lama den 14. maj 1995 af udvælgelseskomiteen i Tibet og efter sigende med godkendelse af Dalai Lama. Fordi lederen af komiteen angiveligt havde kommunikeret med Dalai Lamai blev han efterfølgende anholdt og en nye leder af komiteen indsat. Derefter valgte komiteen efter en konference den 10. og 11. november 1995 at Gyaincain Norbu er den 11. reinkarnation af Panchen Lama.

Det vides ikke hvor Gedhun Choekyi Nyima er i dag men eksiltibetanere mener at han er politisk fange. Kinesiske myndigheder siger at han går i almindelig kinesisk skole og lever et helt normalt liv et sted i Kina og man ikke vil fortæller hvor han er for at beskytte ham.

Udpegelsen af den 11. Panchen Lama[redigér | redigér wikikode]

Da den 10. Panchen Lama pludselig døde i 1989 blev arbejdet med at finde hans inkarnation hurtigt et politisk kontroversielt emne. Chadrel Rinpoche, lederen af komiteen der havde til opgave at finde inkarnationen, var i stand til hemmeligt at kommunikere med Dalai Lama. Men efter at Dalai Lama havde udpeget Gedhun Choekyi Nyima som den nye Panchen Lama anholdt de kinesiske myndigheder Chadrel Rinpoche og erstattede ham med Sengchen Lobsang Gyaltsen. Den nye leder af komiteen så bort fra den af Dalai Lama udpegede efterfølger og besluttede at vælge fra en liste af finalister; Gedhun Choekyi Nyima var ikke på listen. Det endelige navn blev fundet ved lodtrækning i den gyldne urne ligesom man havde gjort under Qing-dynastiet. Komiteen meddelte deres valgt den 11. november 1995.