Gejser

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 7. sep 2014, 15:01 af Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) (Bot: Fjerner {{Link GA}} og {{Link FA}} da Wikidata nu bruges i stedet for.)
Spring til navigation Spring til søgning
Clepsydra-gejseren i Yellowstone nationalpark
Solnedgang i Island

En gejser eller springkilde er en speciel form for varm kilde, som periodisk kommer i udbrud og sender en søjle af varmt vand og vanddamp op i luften.

Gejsere er ret sjældne og kræver en kombination af geologi og klima, som kun eksisterer nogle få steder på jorden. Der er seks store gejserområder i verden: Yellowstone National Park, Wyoming i USA; Island; Taupo Volcanic Zone, New Zealand; Kamtjatka, Rusland; El Tatio, Chile; og Umnak Island, Alaska i USA.

Der har før været to steder mere i Nevada, kaldet Beowawe og Steamboat Springs, men de ophørte i 1980'erne pga. opførelsen af et nærliggende geotermisk kraftværk, som reducerede mængden af varme og sænkede det lokale grundvandsspejl, hvilket resulterede i at gejserne ophørte.

Der er flere enkeltstående gejsere rundt om i verden, i Californien, Peru, Bolivia, Mexico, Dominica, Azorerne, Kenya og Japan, men der er ingen andre større gejserklynger.

Ordet gejser stammer fra Geysir ("Sprøjter"), der er navnet på en særligt aktiv gejser i Island. Det er igen afledt af verbet gjósa, der på islandsk betyder "at sprøjte, strømme".

Se også

Eksterne henvisninger

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: