Generalisering

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Broom icon.svgDenne side virker ikke som en encyklopædisk artikel
Du kan se hvad Wikipedia er og ikke er og hjælpe ved at omskrive den til en konkret og dokumenteret beskrivelse af fakta.

Generalisering er en term, der betyder, at man taler om alle personer, emner, objekter under et. Det betyder ikke nødvendigvis at udsagnet ikke er sandt.

Ordet kan benyttes om en befolkningsgruppe: "Alle arbejdsløse er dovne".

Og om medier: "Alle gyserfilm er fyldt med klicheer".

Generaliseringer forholder sig kun til et statistisk eller opfattet flertal. Det ligger derfor allerede i begrebet, at udsagnet ikke dækker alle i den omtalte gruppe, uanset om det påstås. Og derfor er holdningen eller udsagnet ikke dækkende for alle. Det skal derimod kun opfattes som dækkende for et statistisk flertal i den omtalte gruppe.

Eksempel: "Islændinge går med ulden sweater."

Som generalisering skal ovenstående opfattes som gældende for et flertal af islændinge. Og det betyder ikke, at alle islændinge går med ulden sweater. I generaliseringen som udtryksform ligger det allerede implicit, at både afsender og modtager er klar over, at påstanden ikke er sand for alle i den omtalte gruppe.