Genteknologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Gensplejsning)
Gå til: navigation, søg
Knockout-mus

Genteknologi er en samlet betegnelse for de molekylære teknikker, der anvendes for at ændre en organismes arveanlæg. Populært omtales genteknologi ofte som genmanipulering, gensplejsning eller genmodificering. Teknikkerne rækker fra at inaktivere et gen, "knockout", eller indføre en lille ændring i et gen (et enkelt arveanlæg) til at overføre gener fra en organisme til en anden. Et tænkt eksempel er at give en uddød dyreart nyt liv, jf. Jurrasic Park, bogen og filmen. En genetisk modificeret organisme benævnes ofte "GMO" eller en transgen organisme.

Man kan sige at anvendelse af genteknologi er en mere avanceret måde at forædle på – ved traditionel forædling er man ikke i stand til at kontrollere forædlingen på molekylært plan. Ud over at genteknologi er et teknisk vanskeligt område, involverer det naturligvis også etiske aspekter, specielt hvor det drejer sig om anvendelse på mennesker og kloning af dyr.

Tilføjelse af fremmede gener[redigér | redigér wikikode]

Med genteknologi kan man målrettet gå efter at give en organisme en ny egenskab. Hvis nu man ønsker at der skal flere vitaminer i maden, eller at maden skal kunne holde sig længere end normalt, henter man et gen fra en organisme, der har den bestemte egenskab og sætter genet ind i den organisme man ønsker at give den nye egenskab. Man kan i princippet flytte gener mellem alle levende organismer, mennesker, dyr, planter, alger og bakterier.

Ændring af gener[redigér | redigér wikikode]

Nye metoder bliver nu kaldt "genomisk kirurgi". Det er nu (i 2013) blevet muligt at ændre en organismes gener på tre specifikke metoder[1]

  • Crispr eller clustered regularly interspaced short palindromic repeats
  • Zinc-finger nucleaser[2]
  • Talener eller transcription activator-like effector nucleaser

Risici[redigér | redigér wikikode]

Risikomæssigt er der ved gensplejsning det problem, da generne ikke kan kaldes tilbage igen, og man kan heller ikke forudsige alle de effekter som genteknologien kan medføre på dyr, mennesker og miljøet, jf. diskussionen om de gensplejsede kartofler, der blev omtalt som Pusztai-affæren.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links og henvisninger[redigér | redigér wikikode]