Georg Bricka

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Georg Bricka
Født 5. oktober 1842 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død 30. december 1901 (59 år) Rediger på Wikidata
Nyhuse, Danmark Rediger på Wikidata
Søskende Carl Frederik Bricka Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Musikolog, historiker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Georg Stephan Bricka (født 5. oktober 1842 i København, død 30. december 1901 i Nyhuse ved Hillerød) var en dansk historiker, broder til C.F. Bricka.

Liv og gerning[redigér | rediger kildetekst]

Bricka blev student fra Metropolitanskolen 1861, Han studerede i nogle år jura, men da han efter 16 måneders tjeneste i hæren kom tilbage til studiet, var hans lyst til juraen, som aldrig havde været stor, gået tabt. Han valgte at tage filologisk-historisk embedseksamen, som han bestod i 1870. Han konstitueredes i 1873 som lærer ved Frederiksborg lærde skole, blev adjunkt i 1876, overlærer i 1891. Han købte sig et hus med have i Frederiksborg Nyhuse og levede her til sin død. En forholdsvis stille løbebane var tilbagelagt.

Forfatter af historiske værker[redigér | rediger kildetekst]

Georg Bricka, der havde samme store arbejdstrang som sin broder og samme ulyst til at trænge sig frem, nåede dog at blive midtpunkt i flere virksomheder. Hans historiske lærebøger sloge godt an og udkom i mange oplag (således Nordens Historie i fragmentarisk Fremstilling, 3. udgave 1889 og Verdenshistorien i fragmentarisk Fremstilling, 7. udgave 1903).

Musikelsker[redigér | rediger kildetekst]

Han havde fra barn af dyrket musikken, i København havde han været medlem af Cæcilieforeningens bestyrelse, i Frederiksborg blev han midtpunkt for byens musikalske liv og dirigent for dens musikforening. Han havde tidlig gjort studier i dansk musikhistorie, og alene eller i forening med sin skolekammerat musikhandler S.A.E. Hagen skrev han en række artikler om musikere og komponister i Dansk Biografisk Lexikon.

Sognerådsformand og fjerkræavler[redigér | rediger kildetekst]

Georg Bricka besad end videre megen drift til praktisk gerning: i næsten 10 år var han formand for sognerådet for Frederiksborg Slotssogn, og for hele landet kom han til at virke ved sin interesse for hønseavl. I denne vandt han betydelig indsigt og erfaring, der ved hans skrifter kom befolkningen til gode, lige som han blev den almindelig søgte tillidsmand på dette område. I 22 år (fra 1879 til 1901) redigerede han "Tidsskrift for Fjerkræavl", der var organ for Foreningen for Danmarks Fjerkræavl. Lige så offentliggjorde han det store værk "Illustreret Haandbog i Fjerkræavl" i 1884 og "Regler for Hønsegaarden. En praktisk Vejledning for Fjerkræavlere" i 1885, desuden en række artikler om disse emner i "Ugeskrift for Landmænd" og andetsteds.

Hædersbevisninger[redigér | rediger kildetekst]

Over den varmhjertede mand, den afholdte lærer og utrættelige arbejder rejste elever i forening med venner af fjerkræavlen i Danmark et mindesmærke på Frederiksborg Kirkegård.

Hustruen[redigér | rediger kildetekst]

Han havde den 21. maj 1874 ægtet Christiane Bolwig, en datter af exam.Juris, proprietær Johan Christopher Bolwig og Georgine Nicoline Achen, en søster til Brickas stedmoder.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]