Georg Henrik Lasson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Georg Henrik Lasson
Foto: Jens Petersen

Georg Henrik (de) Lasson (7. januar 1814 i Randers18. april 1864 i Dybbøl) var en dansk officer.

Han var en søn af generalmajor Iver Christian Lasson. I 1825 sendtes han til København for at indtræde på Landkadetakademiet, og han kom da i huset hos general Frederik Bardenfleth, der var guvernør for prins Frederik (senere Frederik VII), som trådte i venskabsforhold til Lasson og stadig satte megen pris på ham. Efter afgangen fra akademiet blev han sekondløjtnant ved Oldenborgske Infanteriregiment med aldersorden fra 1828, forfremmedes til premierløjtnant 1834 og til kaptajn 1845 efter i 4 år at have været adjudant hos general Lützow. Ved Treårskrigens udbrud 1848 kunne Lasson på grund af sygdom ikke straks komme med, men ansattes dog snart som kommandant i hovedkvarteret og deltog i fægtningen ved Haderslev. Samme år blev han kompagnichef ved Livgarden til Fods og deltog som sådan i fægtningen ved Ullerup (1849) samt i slaget ved Isted (1850), hvorefter han fik majors karakter; året efter indtrådte han i majors nummer ved Garden (anciennitet i 1852). 1854 blev han kommandør for 14. linjebataljon, forfremmedes til oberstløjtnant 1857 og ansattes i 1861 som kommandør for Livgarden til Fods. I december 1863 overtog han kommandoen over 1. brigade og førte, forfremmet til oberst, denne ved Dannevirke og under Dybbøls forsvar. Under slaget 18. april havde hans brigade venstre fløj af stillingen besat, og under forsøget på at skaffe sine hårdt trængte tropper understøttelse blev han dødeligt såret. Han var Ridder af Dannebrog og Dannebrogsmand.[1]

Lasson, der var en smuk og statelig skikkelse og en dygtig fører, ægtede 13. april 1855 Marie Zeuthen (26. oktober 1826 – 26. februar 1881), datter af højesteretsassessor, etatsråd Vilhelm Zeuthen til Tølløsegård. 27. april 1863 blev Lasson ophøjet i adelstanden, idet han antoges at nedstamme fra den gamle familie af dette navn, uden at det dog kunne bevises, men han efterlod sig ikke sønner. Hans enke havde pension fra Vallø Stift, og hans to døtre, Marie Thalia Sophie (f. 24. januar 1856) og Anna Bolette Emilie (f. 16. september 1857), var indskrevne i Vallø Stift.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Ferdinand von Krogh: Dansk Adelskalender, København 1878. Online

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.