Spring til indhold

Georg Vilhelm Baurenfeind

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Georg Vilhelm Baurenfeind
Personlig information
Født16. november 1728 Rediger på Wikidata
Nürnberg, Bayern, Tyskland Rediger på Wikidata
Død29. august 1763 (34 år) Rediger på Wikidata
Indiske Ocean Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseKunstmaler, gravør, kobberstikker, tegner, universitetsunderviser, rejsende, illustrator Rediger på Wikidata
ArbejdsgiverDet Kongelige Danske Kunstakademi Rediger på Wikidata
EleverJohan Martin Preisler Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Georg Vilhelm Baurenfeind (døbt 16. november 1728 i Nürnberg29. august 1763 om bord på et skib mellem Mocha og Bombay) var en tysk kobberstikker virksom i Danmark.

Hans forældre var kejserlig notar i Nürnberg Michael Baurenfeind og Katharina Barbara Haffner. Han blev elev på Kunstakademiet i København hos kobberstikker Johan Martin Preisler, som også kom fra Nürnberg, og som havde tilkaldt Baurenfeind for at hjælpe med at stikke tavlerne til Terkel Klevenfeldts værker. Han omtales fra 1753 og vandt den store sølvmedalje 1754 og den store guldmedalje 1759. I 1760 fik Baurenfeind den opgave som tegner at ledsage Carsten Niebuhrs ekspedition til Arabien. Baurenfeind modtog Akademiets stipendium for 1761-63 og fik 19. marts 1761 udstedt rejsepas over Marseille, Konstantinopel til Egypten, Det Røde Hav og tilbage, men døde på rejsen i 1763. Han var formentlig ugift. Han nåede inden sin død at udføre en hel del fortræffelige tegninger, hvoraf især hans akvareller af blomster bør fremhæves.

Hans kobberstukne værker fremstår i en grov sydtysk stregteknik, men i de to glimrende sortkunstblade med portrætterne af Moltke og Rosenkrantz fornemmes en sikkerhed i udtrykket, der står i stærk kontrast til hans kobberstik. Han er repræsenteret i Kobberstiksamlingen.

Portrætter: