George Shapiro

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
George Shapiro
Født 18. maj 1931(1931-05-18)
New York City, New York, USA Rediger på Wikidata
Død 26. maj 2022 (91 år) Rediger på Wikidata
Beverly Hills, Californien, USA Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted New York University Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Agent, tv-producer Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

George Shapiro (født 18. maj 1931, død 26. maj 2022[1]) var en Emmy- og Golden Globe-vindende amerikansk talentmanager og tv-producent, der bl.a. var en af hovedmændene bag den succesfulde amerikanske komedieserie Seinfeld.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

George Shapiro er måske mest kendt for at have været manager for komikeren og performancekunstneren Andy Kaufman, som han i løbet af dennes karriere forsøgte at holde på rette kurs. Det var bl.a. Shapiro der i 1978 forhandlede Kaufmans rolle som chaufføren Latka i den Emmy-belønnede komedieserie TaxiABC (senere på NBC). Det var også Shapiro, der producerede Kaufmans legendariske show i Carnegie Hall. Shapiro dannede sammen med vennen Howard West firmaet Shapiro/West Productions, der senere i slutfirserne stod bag den Emmy-, Peabody- og Golden Globe-vindende komedieserie Seinfeld. Stjernen i denne serie, Jerry Seinfeld, var Shapiro også manager. I 1999 producerede Shapiro sammen med Howard West filmen Man on the Moon, instrueret af Milos Forman, om vennen og klienten Andy Kaufman. Foruden selv at have en lille birolle i filmen, blev George Shapiro portrætteret af Danny DeVito.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ George Shapiro Dies: Legendary Talent Manager & ‘Seinfeld’ Producer Was 91 (engelsk), deadline.com, 26. maj 2022, hentet 29. maj 2022

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]