Gerardus Johannes Mulder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gerardus Johannes Mulder

Gerrit-Jan-Mulder-01.jpg

Personlig information
Født 27. december 1802 Rediger på Wikidata
Utrecht, Holland Rediger på Wikidata
Død 18. april 1880 (77 år) Rediger på Wikidata
Bennekom, Holland Rediger på Wikidata
Nationalitet Holland Nederlandsk
Barn Eduard Mulder Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Utrecht Universitet Rediger på Wikidata
Elev af Nicolaas Cornelis de Fremery Rediger på Wikidata
Medlem af Kungliga Vetenskapsakademien,
Physikalischer Verein,
Det Kongelige Nederlandske Videnskabsakademi,
Det Preussiske Videnskabsakademi Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Universitetslærer, farmakolog, biokemiker Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Utrecht Universitet (1840-1868) Rediger på Wikidata
Elever Jan Willem Gunning, Eduard Heinrich von Baumhauer, Eduard Mulder, Pieter Johannes van Kerckhoff Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Ridder af Den Nederlandske Løves Orden Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Gerardus Johannes Mulder (født 27. december 1802 i Utrecht, død 18. april 1880 sammesteds) var en hollandsk kemiker og læge.

Mulder studerede fra 1819 ved universitetet i Utrecht, hvor han lagde sig såvel efter medicin, som efter naturvidenskaber og matematik; 1825 tog han doktorgraden i medicin og farmaci og nedsatte sig derefter som praktiserende læge i Amsterdam; 1826 overtog han en stilling som lektor i fysik ved det bataviske selskab i Rotterdam og som lærer i botanik i apotekerforeningen sammesteds. Da der i Rotterdam 1827 blev oprettet en klinisk skole, blev Mulder ansat som lærer i botanik og snart efter tillige som lærer i kemi ved denne; desuden docerede han farmaci og farmakologi samt zoologi. I 1841 blev han professor i kemi i Utrecht og virkede i denne stilling til 1868.

Af hans værker, af hvilke flere har haft betydning for fysiologien og agrikulturkemien, skal nævnes: Leerboek der scheikundige werktuigkunde (1832—1833), Proeve eener algemeene physiologische Scheikunde (1843), Chemie des Weines (1856), Chemie des Bieres (1858), Chemie der Ackerkrume (1862). Mulder er forfatter til talrige afhandlinger, der findes spredte i forskellige tidsskrifter. Han var 1826—1832 medredaktør af Bijdragen tot de natuurkundige Wetenschappen og (fra 1833) af Natuur- en scheikundig archief samt af Bulletin des sciences physiques et naturelles en Neerlande; fra 1842 redigerede han Scheikundige onderzoekingen gedaan in het laboratorium der Utrechtsche Hoogeschoel.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

NederlandskSpire
Denne biografi om en nederlænder er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Person