Gerlev-prisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Gerlev-prisen blev indstiftet i forbindelse med Gerlev Idrætshøjskoles 40-års-jubilæum i 1978. Den uddeles "for en indsats, som i en særlig grad har udviklet idrættens kvaliteter eller skabt fornyelse i synet på idrættens kulturelle placering og muligheder. Prisen gives til opmuntring af ytringsfrihed og demokrati og til støtte af initiativer, der tør anfægte den etablerede idrætspolitiske orden."

Prismodtagere[redigér | rediger kildetekst]

Kritik[redigér | rediger kildetekst]

Gerlev-prisen regnedes tidligere som "idrættens PH-pris".

Med dens satsning på sportskritikken og som en del af miljøet omkring Gerlev Idrætshøjskole og Idrætsforsk var den i mange år ildeset i kredsen omkring den olympiske sport. Kai Holm, formand af Danmarks Idræts-Forbund, talte om et "kulturradikalt spinatbed".

Senere blev der kritiseret, at prisens oppositionelle fokus på "ytringsfrihed, demokrati og støtte af initiativer, der tør anfægte den etablerede idrætspolitiske orden," efterhånden var trådt i baggrunden.

En anden kritik hæftede sig ved, at kvinder, som fra 1982 til 1990 havde været markant blandt prismodtagerne, siden da ikke havde fået en Gerlev-pris.