Gilbert-celle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Indenfor elektronik er en Gilbert-celle en blander først beskrevet af Barrie Gilbert i 1968. Kredsløbets output-strøm er en præcis multiplikation af de (differentiale) basis strømme af begge input.

Funktion[redigér | redigér wikikode]

Grundlæggende Gilbert-celle kredsløb med bipolare transistorer.
Grundlæggende Gilbert-celle kredsløb med MOSFETs.

Gilbert-cellen består af to differentialforstærkere dannet af emitter-forbundne transistorpar (Q1/Q4, Q3/Q5) hvis output er forbundne (strømme summet) med modsatte faser. Emitterforbindelserne af disse forstærkertrin fødes af kollektorene af en tredje differentialpar (Q2/Q6). Output-strømmene af Q2/Q6 bliver emitterstrømmene for differentialforstærkerne, derfor er output-strømmene af disse trin lineart afhængige af disse emitter-strømme og de respektive input-spændinger. Ved at sammensætte de to differenstrins output-strømme fås 4-kvadrant operation.

En funktionel ækvivalent kredsløb kan konstrueres ved at anvende felteffekttransistorer (JFET, MOSFET) eller elektronrør.

Teknik og teknologiStub
Denne artikel om teknik eller teknologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.