Giovanni Pico della Mirandola

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Giovanni Pico della Mirandola, 1463-94

Giovanni Pico della Mirandola (24. februar 1463 i Mirandola – 17. november 1494 i Firenze) var en italiensk humanist og filosof, elev af Ficino.

Pico spillede en stor rolle i renæssancetiden. Han studerede i Bologna, Padova og Paris, drog derefter til Firenze og videre til Rom, hvor han 1486 udgav 900 teser fra alle videnskaber med tilbud om offentligt at forsvare dem – forberedt i hans berømte tale "Om menneskets værdighed".

Da disse teser indeholdt forskelligt, som kirken ikke kunne billige, satte inkvisitionen sig i bevægelse efter ham, men Lorenzo de' Medici skred ind og reddede ham. Han trak sig nu tilbage til et landsted ved Firenze og fordybede sig i studier af Platon, Aristoteles, Kabbala og hermetiske skrifter.

Han søgte især at forlige religion og filosofi. 1496 udkom hans værker i Bologna. Hans nevø Giovanni Francesco Pico (død 1533) skildrede hans liv og var i det hele også en ret frugtbar forfatter, blandt andet på det mystiske område.

Kilde[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Giovanni Pico della Mirandola: Om menneskets værdighed 2007, 88 s. Oversat og med indledning af Jørgen Juul Nielsen (1989, 1996, 2007) 3. oplag ISBN 978-87-7289-064-7 (Google BooksOpgave "Om menneskets værdighed. – Renæssancens menneske og livssyn.")

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
Filosof Stub
Denne biografi af en filosof er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi