Girija Prasad Koirala

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Girija Prasad Koirala

Personlig information
Født 20. februar 1925 Rediger på Wikidata
Saharsa[1], Bihar, Indien Rediger på Wikidata
Død 20. marts 2010 (85 år) Rediger på Wikidata
Katmandu, Nepal Rediger på Wikidata
Dødsårsag Multiorgansvigt Rediger på Wikidata
Politisk parti Nepali Congress Rediger på Wikidata
Far Krishna Prasad Koirala Rediger på Wikidata
Søskende Tarini Prasad Koirala[2],
Matrika Prasad Koirala,
Bishweshwar Prasad Koirala Rediger på Wikidata
Barn Sujata Koirala[3] Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Kirori Mal College[4],
University of Delhi,
Adarsha Højere Sekundære Skole Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Politiker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Girija Prasad Koirala

Girija Prasad Koirala (20. februar 192520. marts 2010) var en nepalesisk politiker, der var Nepals premierminister i fire perioder: 1991-1994, 1998-1999, 2000-2001 og 2006-2008.

Da han blev premierminister i 1991, var han den første demokratisk valgte premierminister siden 1959, hvor hans bror B.P. Koirala og det nepalesiske kongresparti vandt landets første demokratiske valg. Girija Prasad Koirala er også formand for det nepalesiske kongresparti.

G.P. Koirala er født i den indiske delstat Bihar og er den yngste søn af Krishna Prasad Koirala og Divya Koirala. Han har været aktiv i politik i mere end tres år og begyndte sin politiske karriere som fagforeningsleder ved jutemøllerne i sin hjemby Biratnagar i den sydøstlige del af Nepal.

G.P. Koirala er vel nok den mest respekterede politiske leder i dagens Nepal med en utrolig vigtig aktuel funktion som leder af den midlertidige overgangsregering (forretningsministerium), der skal føre landet frem mod en ny demokratisk forfatning samt afklare monarkiets fremtid. Det nuværende parlamentariske samarbejde inkluderer alle betydningsfulde politiske partier samt maoisterne, der siden 1995 har kæmpet en relativt voldelig kamp for et mere folkeligt demokrati, samt for afskaffelse af korruption i landet.

Skønt G.P. Koirala gennem sin hidtidige politiske karriere ofte har været stærkt kritiseret, ikke mindst fra venstrefløjen i Nepali Congress, så står den aldrende leder i dag som den formentlig eneste, der nyder så bred respekt, at han kan føre landet gennem den første vigtige del af fredsprocessen og genetablering af det demokratiske system. Alle politiske partier fra de mest traditionalistiske til de mest venstreorienterede håber, at hans lidt skrøbelige helbred kan holde til de politiske strabadser.

Som led i den demokratiske genetablingsproces, blev der afholdt valg til en forfatningsgivende forsamling 10. april 2008. Maoisterne (Communist Party of Nepal (Maoist)) vandt en overvældende jordskredssejr. Parlamentet blev installeret og atter med Koirala som midlertidig regeringsleder. Med støtte fra alle – undtagen et fåtal af kongetro traditionalister – vedtog parlamentet den 28. maj 2008 at afskaffe monarkiet og udråbe Nepal som en republik. Under den efterfølgende løbende debat blandt de politiske partier om fordeling af den politiske magt foreslog Kongrespartiets at Girija Prasad Koirala blev landets første præsident, hvilket valgets sejrherre, Maoisterne, ikke accepterede. Som følge heraf annoncerede Koirala derfor den 26. juni 2008 sin tilbagetræden som regeringsleder, hvilket dog ikke kan tiltrædes før efter valget af landets nye præsident, da det er præsidenten som skal godkende regeringslederens afskedsbegæring.

Girija Prasad Koirala døde den 20. marts 2010[5].

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på bokmål og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  3. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  4. ^ Navnet er anført på svensk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  5. ^ Nepalese ex-leader Girija Prasad Koirala dies BBC News, 20. marts 2010

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

PolitikerSpire
Denne politikerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi