Glade jul, dejlige jul

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Glade jul, dejlige jul
Johansen Viggo - Radosne Boże Narodzenie.jpg
Sang
Udgivet i sang ?
Komponeret i 1818
Udgivet i musik ?
Genre julesang og julesalme
Ambitus undecim
Tekstforfatter(e) B.S. Ingemann
Komponist(er) Franz Xaver Gruber
Glade jul, dejlige jul
(Wikisource)
Det smukke kapel i den mørke julenat

"Glade jul", der er den danske udgave af den tyske salme "Stille Nacht, heilige Nacht" (Stille nat, hellige nat), er en af de bedst kendte danske julesalmer. På engelsk kendes den som "Silent Night".

B.S. Ingemann skrev i 1850 teksten til en melodi fra 1818 af den østrigske lærer Franz Xaver Gruber. Melodien er kendt som julesang i store dele af verden.

Den originale tysksprogede udgave, med tekst af præsten Joseph Mohr, hedder "Stille Nacht, heilige Nacht" (Stille nat, hellige nat). Første gang sangen blev spillet var 24. december 1818 i pastor Mohrs kirke i Oberndorf nær Salzburg i Østrig. Kirkens orgel var imidlertid ude af drift, så det, der skulle have været en uropførelse på orgel, blev i stedet til, at Franz Gruber sang til akkompagnement af Joseph Mohr på guitar.

Museum og mindesmærke for sangen i Oberndorf.

Den engelske udgave af "Glade jul" har titlen "Silent Night". Den fik i 1863 tekst af pastor John Freeman Young. John Freeman Young (30. oktober 182015. november 1885) var en amerikansk præst, biskop og oversætter. Han tjente Floridas Episkopale Kirke og blev i 1867 udnævnt til biskop. Mest kendt er Young for sin engelske oversættelse i 1863 af Stille Nacht, heilige Nacht. I hans tid som biskop stod han bl.a. bag etableringen af en menighed for exil-cubanere i Florida og for farvede indvandrere fra Caribien. Da han døde var Young i gang med at oversætte en bønnebog til spansk.

Carl Nielsen har komponeret en variation over sangen. Variationen hedder Drømmen om Glade jul, og er indspillet af Christina Bjørkøe.[1]

Den engelske udgave af sangen, "Silent Night", er indspillet i utallige versioner med bl.a. Bing Crosby og Mahalia Jackson. En af de indspilninger, som høres oftest, er med Elvis Presley, som den 6. september 1957 indspillede sangen hos Radio Recorders i Hollywood. Den blev udsendt på albummet Elvis' Christmas Album i november samme år.

I 2001 udkom en alternativ udgave af sangen på julealbummet Juleknas. I 2008 udgav RCA en CD med titlen Christmas Duets. Denne rummer en række af kendte julesange i Elvis Presleys fortolkning, men re-mixet, således at hvert nummer er ændret til en duet. På denne CD er "Silent Night" i en version, hvor Elvis synger duet med Sara Evans[2].

Melodien er kendt som julesang i store dele af verden, og der er efter sigende mere end 300 oversættelser af "Stille Nacht, heilige Nacht".

Melodi[redigér | redigér wikikode]

Klaverversion af melodien til "Glade jul, dejlige jul".
"Stille Nacht, heilige Nacht" sunget af Ernestine Schumann-Heink.
Korversion af "Silent Night", sunget af United States Army Chorus.
Glade jul, dejlige jul.jpg

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Musik Stub
Denne musikartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.