Glenn Miller

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Glenn Miller
Information
Født Alton Glenn Miller Rediger på Wikidata
1. marts 1904 Rediger på Wikidata
Clarinda, Iowa, USA Rediger på Wikidata
Død 15. december 1944 (40 år), 15. februar 1944 (39 år) Rediger på Wikidata
Engelske Kanal, Storbritannien/Frankrig Rediger på Wikidata
Dødsmåde Dødsulykke Rediger på Wikidata
Dødsårsag Flyulykke Rediger på Wikidata
Statsborger USA Rediger på Wikidata
Far Lewis Elmer Miller Rediger på Wikidata
Mor Mattie Lou Cavender Rediger på Wikidata
Ægtefælle Helen Dorothy Burger Miller Rediger på Wikidata
Sprog Engelsk Rediger på Wikidata
Genre Swing, bigband, jazz med flere Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Dirigent, jazzmusiker, arrangør, pilot, komponist, pladeartist, bandleader Rediger på Wikidata
Medlem af Glenn Miller & His Orchestra Rediger på Wikidata
Pladeselskab RCA Records,
Bluebird Records Rediger på Wikidata
Instrumenter
Basun Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Glenn Millers hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Alton Glenn Miller (født 1. marts 1904 i Clarinda, Iowa - savnet 15. december 1944) var en amerikansk orkesterleder og basunist.

I 1936 dannede Miller sit første band, men følte ikke, at orkestret afveg tilstrækkeligt fra andre orkestre på den tid. Bandet blev derfor opløst kort efter, men gendannet i 1937. Det lykkedes i den forbindelse at frembringe den sound, som blev orkestrets kendetegn. Blandt de mange numre kan nævnes In the Mood, Tuxedo Junction, Chattanooga Choo Choo, Moonlight Serenade og Pennsylvania 6-5000.

I begyndelsen af 1940'erne medvirkede bandet i flere spillefilm som sig selv. I 1953 blev der så indspillet en film – The Glenn Miller Story – om orkestret med James Stewart i hovedrollen som Glenn Miller.

Miller gjorde militærtjeneste i US Army Air Forces under anden verdenskrig. 15. december 1944 skulle Miller flyve fra London til Paris for at arrangere et show, hvor hans orkester skulle spille for amerikanere udstationeret i Paris på "R&R" (rest and recreation = hvile og rekreation) fra fronttjenesten. Den vinter var en af de værste i moderne historie. Næste dag, 16. december, indledte tyskerne Ardenneroffensiven, vel vidende, at det frygtelige vejr mest sandsynligt ville holde de allierede fly på bakken. De andre i flyet var John Morgan og Norman F. Baesell. Flyet lettede som planlagt, skønt både England og Paris var indhyllet i tæt tåge. Det er muligt, at oberst Baesell, som hjalp Miller med at arrangere hans optrædener, pressede piloten Morgan til at foretage en så risikofyldt flyvning. Ingen ved, om han kan have truet eller lokket Morgan; Bassell var kendt for at være i stand til begge dele.[1]

Pga krigen og det forfærdelige vejr blev Miller først officielt efterlyst efter ni dage. Vraget og de tre ombordværende er aldrig blevet fundet.[2]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til: