Gordon setter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gordon setter
Hundetype Stående jagthund
Oprindelses­land/-område Skotland
Brugsegenskaber Jagt
Højde Tæver: 62 cm
Hanner: 66 cm
Vægt Tæver: 25,5 kg
Hanner: 29,5 kg
Hunderacer

Gordon setter er en jagthund i gruppen af stående hunde.[1] Gordon setter er beslægtet med Engelsk og Irsk setter som har mange af de samme kendetegn.

Udseende[redigér | rediger kildetekst]

Racen har en dyb sort pels med kastanjerøde aftegninger på ansigt og underkrop. Pelsen er uden krøller og har en blanding af kort og moderat længde, afhængig af stedet på kroppen. Hunden har stærke kæber med korrekt bid, en lang snude og en sort næse med åbne næsebor. Øjnene bør være mørkebrune og klare samt tilpas i størrelsen, og ørerne bør ligge tæt ind til hovedet. Halen er lige eller sabelformet og holdes i højde med eller lavere end ryglinjen. Den bør ikke nå forbi haseleddet.

Kroppen er af moderat længde, og tæver bør havde en skulderhøjde på 62 cm, for hanner 66 cm. Den anbefalede vægt for tæver er 25,5 kg, for hanner 29,5 kg[2]

Oprindelse[redigér | rediger kildetekst]

Racen stammer fra det Skotske højland, hvor den er udviklet ud fra racen "The Setting Spaniel", som i øvrigt også danner grundlag for den Engelske og Irske setter. Undervejs er den blevet krydset med Greyhounds og Pointere for at opnå de ønskede egenskaber. Racens oprindelige formål var jagt af skovhøns.

Racen har sit navn fra Alexander the 4th Duke of Gordon, som gjorde et stort avlsarbejde for racen fra år 1800 og frem på sit gods Gordon Castle.

Racen blev først anerkendt i 1861 af den britiske kennelklub under navnet "Black and Tan" og fik sit nuværende navn i 1924. Racen blev introduceret til Danmark i 1875.[3]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Vogdrup-Schmidt, Mathias (2020). Danmarks Jagthunde, 1. udgave. Indblik. ISBN 978-87-93959-36-1.
  2. ^ Standard for Gordon Setter, 1. juni 2016, hentet 31. januar 2024
  3. ^ Gordon Setterens oprindelse, hentet 31. januar 2024