Gothersgade

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gothersgade set fra Nørre Voldgade mod Kongens Nytorv.

Gothersgade er en københavnsk gade i Indre By, som løber fra Kongens Nytorv til Sortedams Sø.

Gadens udbredelse og navngivning[redigér | redigér wikikode]

Den ældste del af gaden, som har relation til dens nuværende navn, er stykket foran Rosenborg Slot der i det 17. århundrede omtales som Gotersgade.[kilde mangler] I forbindelse med anlæggelsen af Ny København projekteres det samlede gadeforløb under navnet Ny Kongensgade, hvilket dog aldrig blev ført ud i livet.[kilde mangler]

Navnet Gothersgade (Gotersgade) stammer fra de middelalderlige titler Goternes Konge og Vendernes Konge, som blev ført af danske monarker indtil Frederik 9.s død. Slægtskabet mellem de to titler understreges ved, at fra Søtorvet udgår såvel Gothersgade som Vendersgade i spejlbillede af hinanden omkring Frederiksborggade.

Gadens forløb[redigér | redigér wikikode]

Gothersgade set fra Kongens Nytorv.

Gaden udløber fra Kongens Nytorv med Baron Boltens Gård på højre side og det oprindelige hovedkontor for Store Nordiske Telegrafselskab på venstre side. På højre side op mod hjørnet til Borgergade ligger en af de første københavnske ejendomme, som fra starten var bygget som stort kontorhus med ekstern forsyning af varme og elektricitet fra Gothersgade Electricitetsværk overfor.

På strækningen fra Kongens Nytorv og frem til mellem Borgergade og Adelgade går man ovenpå det oprindelige kølevandsindtag fra Nyhavn til elektricitetsværket.[kilde mangler] Midt i karreen mellem Borgergade og Adelgade udførtes oprindeligt el-forsyning[kilde mangler], som så fortsatte gennem Gothersgade videre ud i byen.

Efter Adelgade bemærker man, at den moderne ejendom har en facade, som er trukket tilbage fra den øvrige facadelinje i husrækken. Dette skyldes, at man på et tidspunkt har planlagt Gothergades bredde øget[kilde mangler] i hele dens længde til den længde, som vi i dag finder langs Kongens Have.

I krydset Chr. IX's Gade, Møntergade og Kronprinsessegade finder vi Kongeporten til Kongens Have. Den står diametralt modsat Dronningeporten, som står ved Georg Brandes Plads.

Op langs med Kongens Have ses modsat tre markante bygningskomplekser, som hver især udfylder en hel karré. Først Møntergården, efterfulgt af Københavns Belysningsvæsen og sidst Gutenberghus; bygningen, som i dag bruges af Det Danske Filminstitut.

Ved Rosenborggades udløb på venstre side finder vi Reformert Kirke og KFUM-borgen, som ligger overfor indgangen til Livgardens Kaserne med Rosenborg Slot i baggrunden.

Henover Nørre Voldgade, som skjuler Boulevardbanen med Nørreport Station for såvel S-tog som regionaltog, finder vi indgangen til Botanisk Have på højre hånd. Haven og dens ejendomme udfylder hele karréen videre ned mod Nørre Farimagsgade, som i krydset har Sankt Andreas Kirke liggende. Mellem Nørre Voldgade og Nørre Farimagsgade ligger Rømersgade på venstre hånd.

Det sidste stykke af Gothersgade frem mod Øster Søgade og Sortedams sø passeres Nansensgade og Bartholinsgade.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°41′2.16″N 12°34′33.43″Ø / 55.6839333°N 12.5759528°Ø / 55.6839333; 12.5759528