Gråsten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gråsten
Gråsten Slot2.JPG
Vue mod Gråsten Slot
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Syddanmark
Kommune: Sønderborg Kommune
Sogn: Gråsten-Adsbøl Sogn
Postnr.: 6300 Gråsten
Demografi
Gråsten by: 4.220[1] (2017)
Kommunen: 74.801[1] (2017)
 - Areal: 496,57 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.sonderborg.dk
Oversigtskort

Koordinater: 54°55′7″N 9°35′39″E / 54.91861°N 9.59417°Ø / 54.91861; 9.59417 Gråsten (tysk: Gravenstein) er en by i Sønderjylland, på halvøen Sundeved med 4.220 indbyggere (2017)[1] i Gråsten Sogn. Byen ligger i Sønderborg Kommune i Region Syddanmark. Gråsten ligger ved Nybøl Nor. Den sydlige bydel Alnor er forbundet med Egernsund og Broager Land via en 240 m lang vejbro, der fører over noret.

Gråsten er opstået omkring Gråsten Slot og anlagt i lavtliggende terræn ved en række småsøer på grænsen mellem bakket morænelandskab mod vest og fladere slettelandskab mod øst. Byen rummer en række virksomheder inden for IT, elektronikudvikling, teglværk, fødevareproduktion og landbrugserhverv. Endvidere er der et rigt handelsliv og den største vækst i området af tilflyttere og nybygningsaktivitet, med gode tilkørselsforhold til den nye sønderjyske motorvej. Der er ca. 15 min. kørsel til Sønderborg, Aabenraa og Flensborg.

Byen er stationsby på jernbanestrækningen mellem Tinglev og Sønderborg og har gode togforbindelser til Aarhus og København. Mest kendt er byen dog for Gråsten Slot, hvor den danske kongefamilie residerer om sommeren.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Gråsten nævnes første gang i 1648 under det tyske navn Grauenstein, som senere blev til Gravenstein. Byen skød op omkring slottet og fungerede i praksis som et slotsfunktionærsamfund frem til slutningen af 1700-tallet, hvor en skole og et fattighjem blev bygget. I midten af 1800-tallet blev en sparekasse oprettet, og der kom teglværker til samt en ladeplads (havn) ved fjorden. Havnen blev efterhånden udvidet, så dampskibe fra Flensborg Fjord kunne bruge indsejlingen.

Under krigen omkring 1864 oplevede gråstenerne danske og tyske troppetransporter gennem byens gader mod Dybbøl, men byen var ikke direkte skueplads for krigsbegivenhederne. Under Sønderjyllands indlemning i det tyske rige var der fortsat vækst og økonomisk fremgang at spore for byen bl.a. som følge af jernbanens anlæggelse med station i byen, og væksten blev yderligere forstærket efter genforeningen i 1920 med bygning af flere skoler, øget turisme og flere veje omkring byen.

I 1936 begyndte kronprinseparret (senere kong Frederik 9. og dronning Ingrid) at benytte Gråsten Slot som sommerresidens, hvilket blev en tradition, Ingrid holdt fast ved i over 60 år frem til sin død i 2000, kun afbrudt af besættelsen af Danmark 1940-45. I dag er det et af dronningens sommerresidenser.

Der blev i 1954 ved Torvet bygget et rådhus, der fra og med 1970 kom til at tjene som sæde for den daværende Gråsten Kommune.

Erhverv[redigér | redigér wikikode]

  • Industrikoncernen Danfoss har en stor fabrik i byen. Danfoss i Gråsten beskæftiger omkring 1.250 medarbejdere i produktion, salg/marketing og produktudvikling samt administrative funktioner og er et af Danfoss Power Electronics’ tre hovedkvarterer. De andre hovedkvarterer ligger i USA og Kina.[2]

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Gråsten Slot er områdets ubetinget største turistattraktion. Det danske kongehus benytter slottet, særligt om sommeren, og dette tiltrækker mange turister.

Det lille Teater Gråsten er et amatørteater oprettet i 1972.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]