Grønlændere i Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Grønlændere i Danmark bestod primo 2006 af omkring 8.000 grønlændere bosat i Danmark, med efterkommere kommer tallet op på ca. 18.000.[1][2] I 2014 var antallet steget til 15.000 født i Grønland og bosat i Danmark.[3] Grønlændere er født som danske statsborgere i kraft af rigsfællesskabet.

Der er fire grønlandske Huse i Danmark i hhv. Aalborg, Aarhus, Odense og København, der hjælper grønlændere i Danmark via socialt arbejde, tolketjenester og kulturformidling. Der er desuden ansat en grønlandsk præst[4] og der afholdes grønlandsk gudstjeneste den første søndag i måneden i København[5] primært i Helligåndskirken (Københavns Kommune).

Socialt udsatte grønlændere[redigér | redigér wikikode]

I følge Socialministeriets Hvidbog om socialt udsatte grønlændere i Danmark[6] var mellem 700 og 900 grønlændere bosat i Danmark socialt udsatte, hvilket indbefatter problemer med alkoholisme, arbejdsløshed og psykiske lidelser. Gruppen af socialt udsatte grønlændere er primært koncentreret i de større danske byer. Siden er et projekt under Socialt Udviklingscenter (SUS) igangsat, som i dag arbejder med at forbedre vilkårene for de udsatte[7].

Racisme[redigér | redigér wikikode]

Den grønlandske befolkning i ghettoområdet Gellerupparken i Aarhus blev i 2008 udsat for racisme, hvor arabiske og somaliske indvandrere udøvede en massiv chikane mod den grønlandske lokalbefolkning, hvilket medførte, at afholdelsen af en række grønlandske aktiviteter i bydelen måtte indstilles.[8]

Kendte personligheder[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]